U prometnoj nesreći u Vukovaru teže ozlijeđen motociklist i suputnica

Foto: www.mup.hr

VINKOVCI, U ranim jutarnjim satima 9. srpnja provaljeno je u ugostiteljski objekt u Trpinji iz kojeg je otuđen dnevni utržak od nekoliko tisuća kuna. U tijeku je kriminalističko istraživanje.

U četvrtak, oko 14,30 sati, u Vinkovcima je nekontroliranim spaljivanjem suhih biljnih ostataka nehajno izazvan požar na oranici zasađenoj pšenicom čime je vlasniku, 41-godišnjaku iz Mlake Antinske, pričinjena materijalna šteta od više tisuća kuna. Vatrogasci JVP Vinkovci su požar lokalizirali i ugasili. Ozlijeđenih osoba nije bilo.

„Polazeći od temeljne odredbe Zakona o zaštiti od požara, svaka je osoba dužna voditi računa da ne izazove požar na površinama na kojima obavlja spaljivanje. Prije paljenja vatre na otvorenom prostoru potrebno je poduzeti odgovarajuće preventivne mjere da se vatra ne proširi na druge površine ili objekte. Osobe koje spaljuju biljni otpad dužne su kontrolirati izgaranje i ne napuštati mjesto dok se vatra ne ugasi. Napuštanje mjesta spaljivanja biljnog otpada je nekontrolirano gorenje“, navode iz PU.

Napominju i da je Zakonom o zaštiti od požara za izazivanje požara predviđena za fizičku osobu novčana kazna u iznosu od 15 do 150 tisuća kuna ili kazna zatvora do 60 dana, a u slučaju nehaja u iznosu od dvije do 15 tisuća kuna. Istim Zakonom za pravnu osobu koja propustom izazove požar predviđena je kazna od 15 do 150 tisuća kuna, a za odgovornu osobu u pravnoj osobi od dvije do 15 tisuća kuna.

Tijekom protekla 24 sata na području PU vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće, od čega dvije prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vukovar, Županja) te prometna nesreća u kojoj su tri osobe teže ozlijeđene.

Ta nesreća dogodila se u četvrtak, oko 11,15 sati, na raskrižju ulica Dr. A. Starčevića i Sportska u Vukovaru, kad aje 86-godišnji vozač, upravljajući osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka kolnikom Sportske ulice, nije propustio motocikl  vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 54-godišnjak iz Vukovara, zadržavajući smjer kretanja ravno ulicom koja je prometnim znakom označena kao cesta s prednošću prolaska. Tom prilikom motocikl udara u lijevu bočnu stranu osobnog automobila. Uslijed udara teže su ozlijeđeni motociklist i njegova 47-godišnja suputnica te vozač osobnog automobila. U Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar uzeti su uzorci krvi i urina oba vozača radi ispitivanja prisutnosti alkohola u organizmu. Protiv vozača osobnog automobila slijedi kaznena prijava zbog kaznenog djela „Izazivanje prometne nesreće“.