U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša župan Galić poručio kako su zdrav okoliš, zdrava pitka voda i hrana temelj razvoja županije

Foto: Ivan Matić
VINKOVCI, Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja u više od 140 zemalja svijeta, a o značaju očuvanja okoliša poruku je danas uputio i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić rekavši kako su zdrav okoliš, zdrava pitka voda i hrana temelji na kojima se razvija Vukovarsko-srijemska županija.
“Okolinu moramo čuvati ukoliko se želimo hraniti zdravo i živjeti zdravo. U našoj županiji puno smo toga učinili kako bi do svakog stanovnika došla zdrava pitka voda, a puno činimo i na saniranju otpadnih voda čime štitimo i naše rijeke od zagađenja”, kazao je župan Božo Galić.
Po njegovim riječima, na području županije u provedbi je niz projekata čija bi realizacija trebala doprinijeti zaštiti okoliša.
Foto: Đuro Karalić
Po riječima višeg stručnog savjetnika u Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije Maria Raguža stanje sa zaštitom okoliša na području županije je zadovoljavajuće.

“Postoje područja gdje je stanje jako dobro, ali ona područja gdje je stanje manje dobro, a riječ je uglavnom o područjima intenzivne poljoprivredne proizvodnje, kazao je Mario Raguž.

Predsjednik Nadzornog odbora tvrtke EKOS d.o.o. Osijek Krešimir Raguž govorio je o gradnji Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Orlovnjak kod Osijeka, u koji su zajednički ušle Osiječko-baranjska i Vukovarsko-srijemska županija kazao kako je trenutačno u fazi izrada studijske i projektno-tehničke dokumentacije.

“Kada se bude izgradio, regionalni centar će se sastojati od osam pretovarnih stanica od kojih će tri biti na području naše županije – Ilok, Županja i Stari Jankovci. Nakon završetka izrade dokumentacije, koja se očekuje u srpnju 2021. godine, izrađivat će se aplikacija za sufinaciranje izgradnje i opremanje centra tako da se očekuje da bi centar mogao krenuti s probnim radom tijekom 2024. godine”, naveo je Raguž.