U povodu smrti Danijela Rehaka, sućut izrazili premijer Plenković i ministar hrvatskih branitelja Medved

Foto: Ivan Matić

U povodu smrti Danijela Rehaka, predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, koji je umro u 74. godini života, izraze sućuti uputili su premijer Andrej Plenković i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

„S velikom tugom i žaljenjem primio sam vijest o odlasku gospodina Danijela Rehaka, pukovnika Hrvatske vojske, dragovoljca Domovinskog rata i predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora. Gospodin Rehak dao je nemjerljiv doprinos u obrani naše zemlje, a zatočeništvom u srpskom logoru podnio je i veliku osobnu žrtvu, što hrvatski narod nikad neće zaboraviti”, naveo je predsjednik Vlade Andrej Plenković u izrazima sućuti.

“Nakon herojske obrane Vukovara i pakla logora, Danijel Rehak nastavio se bespoštedno boriti za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, zatočenike srpskih koncentracijskih logora. Nastavit ćemo ustrajno tim putem, ne zaboravljajući njegov lik i djelo”, poručio je ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved u izrazima sućuti.

Danijel Rehak bio je dugogodišnji predsjednik HDLSKL-a i Centra za istraživanje ratnih zločina.

U Domovinski rat uključio se na samom početku preuzevši Sekretarijat za narodnu obranu Vukovara. Nakon sloma obrane grada Vukovara odveden je u logore u Srbiju u kojima je bio zatočen devet mjeseci. Kao predsjednik Hrvatskog društva srpskih koncentracijskih logora zauzimao se za kažnjavanje ratnih zločina nad zatočenim hrvatskim braniteljima te je Društvo podiglo više kaznenih prijava protiv osoba koje se sumnjiče za ratne zločine kako u Vukovaru tako i nad zatočenim hrvatskim braniteljima i civilima.