U potrazi za nestalima neophodna je bolja suradnja dvije države

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV), SDSS-a i udruženja „Protiv zaborava“ održali su danas konferenciju za novinare povodom obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba. Ovom prilikom su iznijeli svoja stajališta, ciljeve ali i probleme s kojima se suočavaju u potrazi za nestalim osobama.

„U odnosu na prošlu godinu nije se ništa dogodilo i iz godine u godinu se uvijek jedno te isto priča. Obitelji i dalje traže svoje nestale dok politika i političari prebacuju jedni na druge. Nema niti neke suradnje s ministarstvom i Upravom za nestale koji i ne izlaze baš na teren kada im se prijavi potencijalna grobnica“, rekla je Marica Šejatović predsjednica udruženja „Protiv zaborava“ koje okuplja pripadnike srpske nacionalnosti koji tragaju za svojim najmilijima.

Među njima je i Vukovarka Radojka Mrkić koja više od 32 godine traga za svojim suprugom Mladenom koji je nestao 31. srpnja 1991. godine. Prema njenim riječima njega je pred zgradom toga dana dočekalo šest uniformiranih ljudi koji su ga odveli i od tada mu se gubi svaki trag.

„Zvala sam tada i predsjednika Hrvatske Franju Tuđmana i iznijela mu svoj slučaj. Nazvao me je tada Ivan Vekić koji je rekao da je moj suprug živ i da će doći kući ali on nikada nije došao kući. Razgovarala sam i s ministrom Tomom Medvedom kojemu sam rekla kako mi je želja samo da mu pronađem jednu kost da imam gdje zapaliti svijeću. On mi rekao da se stalno radi, istražuje i kopa… Drugih nikakvih informacija nemam“, rekla je Mrkić.

Govoreći o ovoj problematici saborska zastupnica SDSS-a Dragana Jeckov istaknula je kako je za SDSS pitanje nestalih prvoklasno humanitarno pitanje.

„Želimo da se pronađe svaki nestali bez obzira na nacionalnost. Neophodno je ubrzati procese ekshumacije i identifikacije i da na tome pitanju rade obje države. Brojka od 1806 nestalih govori da nitko ne može biti zadovoljan s dosadašnjim rezultatima. U razgovorima s obiteljima najčešće se može čuti kako se nismo daleko pomakli i da nisu pronađeni njihovi najmiliji“, rekla je Jeckov.

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević rekao je da je u potrazi za nestalima potreban jednak tretman svih te podsjetio kako su nekada bila dva popisa nestalih koji je objedinjen i na kojem je sada 1806 nestalih.

„Prije je broj nestalih u Hrvatskoj iznosio oko 6.500 da bi došli na sadašnjih 1806. To je i po svjetskim standardima dobar rezultat ali i dok postoji i jedan nestali posao neće biti završen i potraga se mora nastaviti“, istakao je Milošević.