U ponedjeljak kreće druga faza popuštanja mjera

Foto: EPA/MASSIMO PERCOSSI

U ponedjeljak, 4. svibnja u Hrvatskoj počinje druga faza popuštanja u kojoj će se zdravstveni sustav ponovno otvoriti za pacijente, kao i privatne ordinacije. S radom ponovno počinju i frizeri, kozmetičari i sve ostale uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima. Baš je zato jako važno da se nastavimo pridržavati protuepidemijskih uputa o držanju međusobnog razmaka i dezinficiranju, a preporuka je da se u zatvorenim prostorima nose maske.

Zanemarimo li ih, može se lako dogoditi novi prodor virusa i veći broj oboljelih, a to će onda značiti korak unazad u zasad vrlo uspješnoj borbi protiv zaraze, piše Večernji list.

Nije pitanje samo broja novooboljelih, nego i trendova. Svakom oboljelom uzima se anamneza da bi se otkrilo gdje se zarazio pa, ako to bude u vezi s nekom djelatnosti za koju smo popustili mjere, ozbiljno ćemo razmotriti da se tu opet vrate strože mjere – kaže doc. dr. sc. Krunoslav Capak.

Pacijenti kojima je termin pregleda tijekom ožujka i travnja otkazan bit će obaviješteni telefonom ili SMS porukom o novom terminu, s tim da će se slučajevi procjenjivati i prednost će se dati hitnijima. Morat će se što preciznije naručivati kako se nipošto ne bi stvarale gužve u čekaonicama. Nošenje zaštitnih maski na licu obavezno je za sve zdravstveno osoblje, a preporučuje se i pacijentima. Svaka će bolnica imati trijažu i za pacijente i za zaposlenike.

Na ulasku to znači mjerenje temperature i uzimanje uobičajene anamneze uz kratka pitanja tome kuda su se kretali i imaju li kakvih simptoma. Liječnici starije životne dobi ne bi smjeli raditi. KB Dubrava, koja je u ožujku evakuirana i prenamijenjena za bolesne od COVID-19, od ponedjeljka će ponovno otvoriti svoju polikliniku za konzervativne struke, radit će CT i magnetska rezonancija te biokemijski laboratorij. Tjedan dana kasnije trebale bi početi raditi i dnevne bolnice, jednodnevna kirurgija, ali ne odmah u punom opsegu, kako je najavio ministar Vili Beroš. Bolnice bi u prvom tjednu trebale početi s 25 do 30-postotnim povećanjem posla. Obrtnici i ostale uslužne djelatnosti primjenjuju u svojim salonima i radnjama propisane protuepidemijske higijenske mjere pa će klijente na ulazima često dočekati spužva s dezinficijensom za obuću i, u trgovinama već uobičajen, dezinficijens za ruke. Neki najavljuju maske za mušterije, no neki pri naručivanju – koja su počela čim je premijer izgovorio datum početka – svojim klijentima napominju da moraju imati masku. Mnogi su ugradili ograde od pleksiglasa, npr. postolari, zlatari…

Kako je šišanje nemoguće u rukavicama, češće će upotrebljavati dezinficijense, a obavezno prije svakog klijenta uz obaveznu zamjena ručnika. Vjerski su obredi dopušteni već od 2. svibnja, a tu jednako vrijedi pravilo držanja razmaka pa epidemiolozi ponavljaju da i u klupama i dok stoje ljudi drže taj razmak, a ako treba, obred prate i vani. Dapače, gdje je moguće, dobro je bogoslužje organizirati na otvorenom, a rizičnim skupinama preporučuje se da s misama još pričekaju. Kod sprovoda je također i dalje važno ne grupirati se, ne rukovati se i držati distancu.

Treća je faza predviđena za 11. svibnja. Okupljanja bi se mogla dopustiti za do deset osoba uz mjere međusobne fizičke udaljenosti. Šoping-centri mogli bi raditi također uz epidemiološke mjere, dakle moći će se ući u trgovinu i kupiti nešto, ali bez obiteljskog boravka po klupama centra i u igraonicama. Predviđa se i početak rada vrtića i škola do četvrtog razreda te posebnih razrednih odjela i rad s djecom s teškoćama koje imaju pomoćnika u nastavi. Omogućit će se i održavanje laboratorijskih, umjetničkih i kliničkih vježba te praktični rad u malim grupama u visokom obrazovanju, a uvodit će se i međužupanijske prijevozne linije i linije domaćeg zračnog prijevoza.

Omogućit će se i rad ugostiteljskih objekata isključivo na vanjskim prostorima i terasama, opet uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera, a to je prvenstveno obavezna dezinfekcija stola i stolice nakon svakog gosta te veći razmak među stolovima. Otvorit će se i nacionalni parkovi i parkovi prirode i proširit će se uvjeti za izdavanje e-propusnica. Djeca neće nositi zaštitnu opremu, štoviše maske nikako ne smiju nositi djeca s kroničnim bolestima, koja imaju neke respiratorne smetnje i djeca mlađa od dvije godine kojoj to može biti uzrok gušenja. Teško je kod manje djece postići držanje fizičkog razmaka. S druge strane, treba ih poticati na često pranje ruku i stalno podsjećati da ne dodiruju oči, nos i usta (sluznice). Bit će propisane stroge zaštitne mjere kod preuzimanja djece. I za vrtićku i za školsku djecu propisane su mjere higijene i dezinfekcije te kontrole temperature i respiratornih simptoma. Ako je temperatura veća od 37,2 ili postoje respiratorni problemi, dijete ne može u kolektiv, piše Večernji list.

Izvor: n1info.com