U Koloni sjećanja ove godine oko 10.000 ljudi koji su unatoč upozorenjima epidemiologa došlo odati počast žrtvi Vukovara

Foto: Đuro Karalić

VUKOVAR, Kolonom sjećanja koju su predvodili hrvatski branitelji Vukovara danas je obilježena 29. obljetnica zločina počinjenog nad Vukovarom i njegovim građanima u kasnu jesen i ranu zimu 1991. godine.

Uz Vukovarce, hrvatske branitelje i njihove obitelji te predstavnike udruga proisteklih iz Domovinskog rata, obilježavanju su nazočili i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar obrane Mario Banožić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović, saborski zastupnici, pripadnici Hrvatske vojske, MUP-a, predstavnici lokalne uprave i samouprave te drugi.

Počast žrtvama agresije bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi odalo je oko 10.000 domoljuba pristiglih u Vukovar iz svih dijelova Hrvatske i BiH unatoč preporuci epidemiologa o okupljanju najviše 500 osoba.

Obilježavanje je počelo ispred Opće županijske bolnice Vukovar i bolnice hrvatskih veterana gdje je održan prigodni program i formirana Kolona sjećanja koja je krenula na križni put vukovarskim ulicama prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata. Tamo su sudionici položili ruže na počivališta poginulih i ubijenih branitelja i civila, a izaslanstva su odala počast žrtvama Vukovara polaganjem vijenaca i svijeća ispred Spomen obilježja žrtvama iz Domovinskog rata. Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit monsinjor Đuro Hranić predvodio je molitvu za žrtve Domovinskog rata Grada Vukovara, a svetu misu za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu nadbiskup i metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić.

Predsjednik Republike Zorana Milanovića počast stradanju Vukovara u Domovinskom ratu odao je polaganjem vijenca i paljenjem svijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Temeljem Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj od ove se godine obilježava kao Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.