U Iloku održan skup proizvođača vina

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

ILOK, U organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu u Iloku je održan skup proizvođača grožđa i vina Vukovarsko-srijemske županije, na kojem je predstavljen Nacionalni program pomoći sektoru vina za novo programsko razdoblje od 2019. do 2023. godine, te Nacrt prijedloga Zakona o vinu. Spomenute teme predstavili su pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić i voditelj službe za prehrambeno-prerađivačku industriju Miljenko Rakić.

„Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. godine provodit će se kroz četiri mjere. Riječ je o Informiranju u državama članicama, Promidžbi na tržištima trećih zemalja, mjeri Restrukturiranje i konverzija vinograda, mjeri od koje imamo značajna očekivanja, te mjeri Ulaganja u vinarije. U prošloj godini smo za prošli petogodišnji program imali iskorištenje od 52%, i to su brojke s kojima nismo zadovoljni i upravo zato smo napravili niz izmjena za ovaj Program kako bismo proizvođačima omogućili da sredstva koja su nam na raspolaganju od strane Europske unije što bolje iskoristimo“, kazao je pomoćnik ministra poljoprivrede Krunoslav Karalić.

Nacionalni program pomoći sektoru vina za razdoblje 2019.-2023. Godine usvojen je 03.siječnja 2019. Godine, a osim uvođenja nove mjere, Informiranje u državama članicama, donosi i niz izmjena u mjeri Restrukturiranje i konvezija vinograda, u kojoj je povećan intenzitet potpore s dosadašnjih 50% na 75%, uvedena je nadoknada gubitka dohotka za iskrčene vinograde u razdoblju od 3 godine, te je uvedena mogućnost pokrića troškova tzv. doprinosa u naravi kojim se korisniku nadoknađuje vrijednost izvršenih poslova u projektu koje je sam proveo. Vinarima je u sljedećih pet godina na raspolaganju 55.460.000 eura, nešto više od 11.000.000 eura godišnje, a natječaji će se raspisivati dva puta godišnje. U Vukovarsko-srijemskoj županiji do sad je kroz Nacionalni program pomoći sektoru vina 10 korisnika kroz 25 projekata ostvarilo ukupni iznos potpore od 23.245.990,50 kuna.

Nacrt prijedloga Zakona o vinu usvojen je u rujnu 2018.godine na prvom čitanju u Hrvatskom saboru, te je spreman za raspravu na sjednici Vlade RH prije upućivanja na drugo čitanje u Hrvatskom saboru. „Nekoliko je razloga zbog kojih smo krenuli u donošenje i izmjenu Zakona. Treba reći da postojeći Zakon o vinu datira još iz 2003. Godine. Bio je usklađivan s europskom regulativom na način da je čitav niz odredbi u Zakonu brisan, a ono što želimo donošenjem novog zakona osigurati je za sve proizvođače povoljniji tržišni položaj, riješiti sve skupine otvorenih pitanja, kao što su označavanje vina, formiranje vinogradarskih regija, decentralizacija organoleptičkog ocjenjivanja vina, i sl.“, rekao je Karalić.

Novim Zakonom o vinu ukidaju se evidencijske markice, ukidaju se naknade za kontrole stavljanja vina u promet, uspostavlja se marketinško označavanje vina kroz 4 nove vinogradarske regije, te se predviđa priznavanje 4 regionalne organizacije vinara. Isto tako, decentralizira se postupak organoleptičkog ocjenjivanja vina, te osigurava pojačanu kontrolu proizvodnje i prometa grožđa i vina. Viša stručna savjetnica Božica Dolić upoznala je sve prisutne s Mjerom 10 i Mjerom 17 Programa ruralnog razvoja RH, koje su izazvale veliki interes među proizvođačima grožđa, te smo ih stoga željeli upoznati s bitnim promjenama uvedenim u 2018. godini.

Ispred Vukovarsko-srijemske županije skup je otvorio pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu Andrija Matić, a skup je vodila viša stručna suradnica za voćarstvo i vinogradarstvo Sandra Banožić, dok je gradonačelnica Grada Iloka Marina Budimir pozdravila sve nazočne i dala podršku skupu.