U Hrvatskoj započelo najveće istraživanje o kvaliteti studentskog života EUROSTUDENT VI

EUROSTUDENT je međunarodni projekt (http://www.eurostudent.eu) koji se provodi u 37 europskih zemalja i pruža empirijske podatke o kvaliteti studentskog života i ekonomskim uvjetima studiranja na nacionalnoj i europskoj razini.

EUROSTUDENT VI je treće istraživanje u nizu koje se provodi u Hrvatskoj. Istraživanje će se provoditi u razdoblju od 6. do 30. travnja 2016. godine putem web ankete na reprezentativnom uzorku od 36.000 studenata koji studiraju na nekom od visokih učilišta u RH.

Istraživanje će dati odgovore na pitanja: Koliki su prosječni životni troškovi hrvatskih studenata? Tko si može priuštiti studiranje? U kojoj mjeri stipendije iz pojedinih izvora pokrivaju troškove studiranja i koliko je studenata obuhvaćeno tim potporama? Koliko druge mjere socijalnog standarda studenata pomažu studentima? Koje su obrazovne aspiracije studenata? Koje su prepreke studentskoj razmjeni između europskih visokoškolskih ustanova?

Svrha istraživanja je doprinijeti razvoju mjera javne politike koje će osigurati veću dostupnost visokog obrazovanja i unaprijediti kvalitetu studentskog života u skladu s potrebama studentske populacije. Rezultati prethodnih EUROSTUDENT istraživanja u Hrvatskoj su poslužili kao poticaj za razvoj i unapređenje javnih politika u sustavu visokog obrazovanja, kao i za izradu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Republike Hrvatske te osnivanje Nacionalne skupine za unapređenje socijalne dimenzije visokog obrazovanja pri Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Istraživanje EUROSTUDENT VI u Hrvatskoj provodi Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta u partnerstvu sa Sveučilišnim računskim centrom Sveučilišta u Zagrebu (SRCE) i Pravnim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Web anketi se možete pristupiti putem poveznice koja će biti poslana na adresu elektronske pošte studenta ili putem autorizacije na mrežnoj stranici istraživanja www.eurostudent.hr. Sve informacije o istraživanju moći će se pratiti na mrežnoj stranici istraživanja: www.eurostudent.hr i na Facebook stranici istraživanja: www.facebook.com/EUROSTUDENT6HR. Voditelj istraživanja je prof. dr. sc. Ivan Rimac.

ĐURO KARALIĆ