U Gunji otvorena izložba učeničkih radova “U svijetu likovnih umjetnika”

Foto: Anita Tufekčić

GUNJA, U predvorju OŠ „Antun i Stjepan Radić“ Gunja otvorena je izložba učeničkih radova pod nazivom „U  svijetu likovnih umjetnika“.

U svijetu likovnih umjetnika 6 međunarodni je eTwinning projekt s nacionalnom oznakom kvalitete. Broj 6 označava godinu provedbe projekta. U ovogodišnjem projektu sudjelovale su učiteljice Jelena Cvijović i njezin 2. a razred i učiteljica Ružica Taragdžić i njezin 1. c razred.

Ove školske godine učenici 2. a i 1. c razreda  imali su priliku upoznati 14 velikih umjetnika. Riječ je o Vincentu van Goghu, Henri Matissu, Wassily Kandinsky-ju, Yayoi Kusama, Heather Galler, Adamu Santani, Diani Beltran Herrera, Romeru Brittou, Aleksandru Srnecu, Ivanu Generaliću, Josipu Generaliću, Vjenceslavu Rihteru, Jasperu Johnsu i Kimmy Cantrallu.

Učenici 1. c razreda u listopadu su slikali igru boja, crta, točaka i geometrijskih likova po uzoru na poznatu avangardnu sliku Aleksandra Srneca. Na početku prosinca upoznali su rad Vjenceslava Richtera, a dobili su zadatak naslikati božićno drvce po uzoru na Richterovu sliku „SIS 4 Sistemsko slikarstvo“. Krajem prosinca su dobili zadatak naslikati svoju čestitku „Svetu noć“ po uzoru na poznatu Van Goghovu sliku „Zvjezdana noć“ iz 1889. godine.  U mjesecu ožujku upoznali su se s Ivanom Generalićem, a slikali su procvjetale grančice proljetnog grma forzicije po uzoru na njegovo djelo „Gladiole“ (1966.). U svibnju su slikali portret svog prijatelja ili prijateljice po uzoru na poznatu Matissovu sliku iz 1905. godine Madame Matisse.

Učenici 2. a razreda u rujnu, upoznali su rad Adama Santane, dobili su zadatak naslikati gljivu po uzoru na Santaninu sliku „A Mushroom World“. U mjesecu listopadu, učenici su dobili zadatak naslikati svoju željenu pticu iz mašte po uzoru na papirnate ptice Diane Beltran Herrera. U mjesecu studenome učenici su crtali motiv vučedolske golubice kroz pop art umjetnost brazilskog umjetnika Romera Brittoa. Na početku prosinca, upoznali su rad Yayoi Kusame i dobili su zadatak naslikati čizmicu za sv. Nikolu po uzoru na brojne Kusamine radove gdje vidimo mnoštvo točkica. Krajem prosinca upoznali su rad ruskog slikara Wassilyja Kandinsky i izrađivali čestitku gdje su nacrtali bor kojeg će ukrasiti kuglicama po uzoru na poznatu Wasilijevu sliku „Kvadrati sa koncentričnim krugovima“.

U siječnju su dobili zadatak naslikati zimu iz mašte po uzoru na poznatu sliku Josipa Generalića „Zima s vrbom“ iz 1986. godine. U mjesecu veljači upoznali su se sa samoukim umjetnikom iz Amerike – Kimmy Cantral i dobili su zadatak naslikati masku po uzoru na sjajne Kimmyjeve maske. U mjesecu svibnju upoznali su se sa svjetski poznatom američkom folklornom slikaricom Heather Galler, a dobili su zadatak naslikati cvijeće po uzoru na njezinu sliku Abstract Modern Floral Art. U mjesecu lipnju upoznali su se s još jednim američkim slikarom i kiparom Jasperom Johnsom, a dobili su zadatak naslikati svoju obitelj po uzoru na  Jasperov Sitotisak u bojama iz  1977. godine.

Autori izložbe su učenici 2. a i 1. c razreda zajedno sa svojim učiteljicama Jelenom Cvijović i Ružicom Taragdžić u suradnji sa školskom knjižničarkom Anitom Tufekčić koja je voditeljica projekta.