U Gunji otvoren Mjesec turskog filma

Foto: Anita Tufekčić

GUNJA, U školskoj dvorani Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji filmom „Šampion“ (Bizim İçin Şampiyon) otvoren je “Mjesec turskog filma” koji se održava u organizaciji Turskog kulturnog centra Yunus Emre Enstitüsü, Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), OŠ „Antun i Stjepan Radić Gunja, Narodne knjižnice i čitaonice Gunja, Islamskog kulturnog centra Gunja i  općine Gunja.

Događaj je otvorila tajnica Studija kreativnih ideja Gunja i školska knjižničarka Anita Tufekčić koja je istaknula kako nastavlja tradiciju škole kad je postojalo “Kino Osmijeh”, pokrenuto još davne 1976. godine na inicijativu danas umirovljenog nastavnika Josipa Krunića, bivšeg predsjednika, a sada počasnog člana Studija kreativnih ideja Gunja.

“Novo “Kino Osmijeh” otvara se svako ljeto na “Ljetnoj školi filma Gunja” kada na programu revije budu prikazani filmovi recentne domaće i regionalne produkcije. Zato sada, u prosincu smo otvorili Mjesec turskog filma”, rekla je Tufekčić.

Film „Šampion“ ljubavna je priča koja govori o vezi između Halisa Karatasa i Begum Atman, koji su se zajedno brinuli o šampionskom konju nazvanom “Bold Pilot”. Snimljen je na osnovi istinitih događaja iz 90-ih godina, kada su pažnju turske javnosti zaokupile vijesti o romansi između džokeja i kćerke vlasnika čuvenog šampionskog konja.

Film donosi i životnu borbu Begum Atman s neizlječivom bolesti i njezinu posebnu povezanost s „Bold Pilot-om“. Iako slovi da je romantična sportska drama film je svojevrsna životna drama u kojoj je prikazana Begumina borba za život kroz šampionske pobjede „Bold Pilot-a“  na svjetskim turnirima.