U Galeriji fotografije Meraja otvorena izložba jednog od najznačajnijih hrvatskih fotografa

Foto: ziher.hr

VINKOVCI, U Galeriji fotografije Meraja u srijedu je otvorena izložba “Narodne nošnje kroz objektiv Toše Dabca” Posudionice i radionice narodnih nošnji, autorice Bojane Poljaković Popović.

Izložene fotografije prikazuju selekciju opusa Toše Dabca tematizirajući pojedince u narodnoj nošnji usred gradske vreve, na terenskim fotografiranjima ili na smotrama folklora.

Posjetitelje je pozdravio predsjednik Foto kluba Vinkovci Dražen Bota, a samu izložbu predstavila je autorica Bojana Poljaković Popović.

Svojom pojavom izložbu je obogatilo šestero učenika vinkovačkih srednjih škola odjevenih u narodne nošnje Posudionice i radionice narodnih nošnji iz Zagreba, a koje su tematski vezane za izložene fotografije.

Tošo Dabac (1907.-1970.) jedan je od najznačajnijih hrvatskih fotografa. Nositelj je socijalnog smjera u fotografiji. Snima život ulice, prosjake, ljude iz naroda, sajmišta, procesije i putujuće cirkusante, cikluse portreta, folklora, arhitekture, krajolika i kulturnih spomenika na kojima radi do kraja života. Još od tridesetih godina 20. stoljeća sudjelovao je na niz izložbi u zemlji i inozemstvu u društvu tada najznamenitijih svjetskih fotografa.

Jedna od najznačajnijih nagrada je iz 1938. za najbolju fotografiju u mjesecu (Camera Craff). Imao je veliku čast biti član “Photographic Society of America“. Godine 1951. Foto savez Jugoslavije dodijelio mu je titulu majstora fotografije. Ukupno je uslikao oko 200 000 fotografija, najviše u gradu Zagrebu.