U dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci otvoren peti InBook

Foto: Krunoslav Turda

VINKOVCI, U dvorištu Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci sinoć je otvoren ovogodišnji InBook, manifestacija koja već peti put Vinkovčanima prezentira aktualne teme i imena s književne, obrazovne i šire umjetničke scene. Peti InBook trajati će pet večeri u kojima se vinkovačkoj publici predstavljaju književnici, amateri kazalištarci, istaknuti prosvjetni djelatnici i glazbenici.

Ovogodišnji InBook održava se u organizaciji vinkovačke udruge retroPERSPEKTIVA i Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci, a glavne organizatorice ove zanimljive priče su Mia Filipov i Barbara Dujmović, mlade vinkovačke prosvjetarke – Mia još od prvog InBooka, dok je Barbari ovo druga godina u organizaciji ovog događaja.

Foto: Krunoslav Turda

U ugodnom prostoru dvorišta Gradske knjižnice i čitaonice u ponedjeljak u 19 sati okupilo se oko osamdeset posjetitelja, a događaj je otvoren kratkim govorom organizatorica Mie i Barbare, te Mirka Ćurića, predsjednika Slavonsko-baranjsko-srijemskog ogranka Društva hrvatskih književnika.

Nakon igrokaza Living history – “Stari Vinkovci bana Šokčevića” Kazališta Nova scena, koji je nazočnima pružio uvid u bogatu kulturnu povijest grada na Bosutu, uslijedio je razgovor s tri upečatljive gošće – istaknute prosvjetne i kulturne djelatnice Andrijanom Dinkom Raguž, (učiteljica razredne nastave u OŠ August Cesarec Ivankovo, ravnateljica Kazališta Nova Scena iz Vinkovaca i organizatorica festivala “Međunarodni amatarski susreti teatara” – MAST) , Lilijanom Radobuljac (prof. hrvatskog jezika u Tehničkoj školi Nikole Tesle u Vukovaru i predsjednica Udruge za pomoć osobama s intelektualnim poteškoćama “Vukovarske iskrice”) i Nikolinom Maletić (prof. hrvatskog jezika i voditeljica literarne skupine u vinkovačkoj Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića).

Foto: Krunoslav Turda

Razgovor je dodirnuo mnoge zanimljive teme – govorilo se dosta o značaju entuzijazma u radu prosvjetara, potrebom za reformama neadekvatnog obrazovnog sustava, profesionalnim uspjesima, kulturi Vinkovaca i regije, a sve kroz zanimljive priče iz bogatog životnog i profesionalnog iskustva triju gošći prve večeri InBooka.

Peti InBook nastavlja se već u srijedu 28. kolovoza književnom večeri s Codyjem McClainom Brownom, a program ostatka InBooka pročitajte na službenimstranicama manifestacije – www.inbook-vinkovci.com i www.facebook.com/InBookVinkovci/

Održavanje petog InBook-a pomogli su Grad Vinkovci, Županija Vukovarsko-srijemska, Učilište Cibalae i Društvo hrvatskih književnika.

Foto: Krunoslav Turda

Tekst: Krunoslav Turda