Tvrtka “Amazona” prestaje s radom, 9 radnika ostaje bez posla

GUNJA, Poslije gotovo 30 godina neprekidne i uspješne proizvodnje, ali i poslovanja u tvornica namještaja „Amazona“ iz Gunje u nedjelju, 31. siječnja, i službeno prestaje s radom. Najavio je to vlasnik tvrtke Haso Kutović ističući kako se više ne može boriti s posljedicama poplave te kako je gašenje tvrtke trenutno jedino moguće rješenje za sve.

-Ne možemo više. Uništila nas je poplava, a onda i nerazumijevanje jer mi sami nismo mogli pokriti svu štetu koju smo imali, a nije bilo nikoga da nam pomogne. Izostala je pomoć države i zato sada gasimo tvrtku, rekao je Kurtović.

Pojasnio je i im je poplava „donijela“ štetu od 9,5 milijuna kuna ali i da je ona još i veća ali da nije sve priznato. Voda je uništila gotovi namještaj ali i zalihe sirovine i strojeve što je najgore.

-Unatoč tolikoj šteti država nam je isplatila 58.000 kuna. Dobili smo i po 25.000 kuna potpore za svakoga zaposlenoga. To je sva pomoć koju smo dobili. Po meni to je smiješno posebno kada se zna da se u Gunji, prilikom obnove, kopanje septičkih jama naplaćivali po 60.000 kuna, ističe Kurtović.

„Amazona“ trenutno zapošljava devet djelatnika koji će, zajedno s vlasnikom, od ponedjeljka na Zavod za zapošljavanje. Do poplava, kada su zapošljavali 22 radnika, proizvodili su za poznate kupce masivni i tapecirani namještaj. Poslije poplave izrađivali su samo djelomičnu paletu tapeciranog namještaja jer ostalo nisu više mogli raditi s obzirom da su im strojevi uništeni. U najbolja vremena tvrtka je zapošljavala i 60-ak djelatnika. „Amazona“ i danas ima svoje poznate kupce gdje može plasirati svoje proizvode ali sada djelatnici više nemaju na čemu raditi. Na ovaj način još jedna tvrtka iz Vukovarsko-srijemske županije propala je, izgubljena su nova radna mjesta, a država je na svoje jasle dobila nove građane kojima će morati isplaćivati naknadu s Zavoda ili u najgorem slučaju socijalu.

PRESS 032