Treći dan za redom Vukovarsko – srijemska županija bez novozaraženih

Foto: VSŽ

VUKOVAR, Treći dan za redom u Vukovarsko – srijemskoj županiji nema novooboljelih od virusa COVID-19 tako da broj oboljelih i dalje iznosi 36. Prema informacijama županijskog Stožera Civilne zaštite u protekla 24 sata testirane su 24 osobe ili ukupno 580 do sada.  

„Situacija je stabilna ali utakmica još nije završena. Da bi pobijedili moramo i dalje biti odgovorni, ozbiljni i pridržavati se mjera“, rekao je župan Vukovarsko – srijemske županije Božo Galić.

Načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite Zdravko Kelić potvrdio je da je situacija stabilna, a da to pokazuje i podatak da se trenutno u samoizolaciji nalazi 387 osoba što je osjetno manje od preko tisuća osoba koje su morale biti u samoizolaciji prije 15-ak dana. U objektima za karantenu osoba se nalaze 4 osobe.

„Opća županijska bolnica Vinkovci ima 4 hospitalizirane osobe pozitivne na COVID-19 dok se ostale osobe nalaze u kućnoj samoizolaciji zbog blažih simptoma bolesti. Sve te 4 osobe su stabilnog zdravstvenoga stanja.  Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 11 zdravstvenih radnika, a od toga 4 liječnika, 3 medicinske sestre/tehničara, 3 druga zdravstvena i 1 nezdravstveni radnik. Ukupan broj zdravstvenih radnika u samoizolaciji je 2, od čega su obje medicinske sestre/tehničari. Trenutno u Vukovarsko-srijemskoj županiji nema izliječenih osoba od COVID-19, a prva izlječenja se očekuju ovih dana“, navode iz Stožera.

Da situacija ide na bolje govori i to da je u samoizolaciji do sada bilo i 30 policajaca, a sada je samo 1, a i njemu uskoro ističe ta mjera. Prosječna dob oboljelih u Vukovarsko – srijemskoj županiji iznosi 46 godina.  

Kelić je podsjetio kako mjere koje je donio nacionalni Stožer Civilne zaštite ističu 19. travnja te da on očekuje kako će u novom setu mjera neke od njih biti i ublažene. Prema njegovim riječima tijekom proteklih dana imali su i slučajeve da su zaražene osobe ili osobe u samoizolacije podnosile zahtjeve za izdavanje propusnica. Dodaje i da županijski stožer predlaže razne mjere, izmjene i slično te da očekuje da neki od tih prijedloga, koji se odnose na život građana i gospodarstvo, budu i usvojeni.

Ravnateljica županijskog Zavoda za javno zdravstvo Kata Krešić ističe kako unatoč povoljnim rezultatima nema mjesta za opuštanje te da se sve preporuke i dalje moraju poštovati. Pojasnila je pojmove oporavljeni i izliječen od COVIDA-19.

„Oporavljena osoba je osoba koja je poslije bolničkog liječenja puštena na dalje liječenje kući s tim da i dalje tada mora biti u samoizolaciji. Ozdravljena osoba je osoba koja uz povoljni kliničku sliku ispunjava i uvjet da od pojave prvih simptoma prošlo 28 dana. Očekujemo ovih dana kako ćemo u županiji imati prve ozdravljene osobe“, rekla je Krešić.

Načelnik PU Fabijan Kapular kazao je kako je policija do sada imala 194 dojave o kršenju mjere samoizolacije od kojih se u 54 slučaja potvrdilo kršenje mjere. Od kada su uvedene punktovi za kontrolu kretanja građana policija je 573 osobe vratila jer nisu imali potrebne propusnice.  Ukazao je i na promet kamionima preko MGCP Bajakovo koji se odvija u konvojima.

„Samo u četvrtak, tijekom 24 sata, preko Bajakova je prešlo 1.171 kamion. Kada bi se složila kolona kamion do kamiona to bi bila kolona dugačka oko 25 kilometara. I taj podatak govori o ogromnom pritisku na policiju i carinike ali i da se generalno situacija popravlja“, rekao je Kapular.