Tražilicom TOM do informacija u tijelima javne vlasti

S ciljem unaprjeđenja zaštite prava na pristup informacijama i ponovnu uporabu informacija te standardizacije primjene Zakona o pravu na pristup informacijama, kao i promicanja transparentnosti i podizanja svijesti javnosti o važnosti pristupa informacijama tijela javne vlasti, Povjerenik za informiranje je u suradnji i uz potporu Britanskog veleposlanstva pokrenuo aplikaciju Tražilica odluka i mišljenja (TOM).

Izrada ovog alata ujedno predstavlja i provedbu mjere iz Strategije suzbijanja korupcije za razdoblje 2015.-2016., u okviru specifičnog cilja Jačanje svijesti o pravu na pristup informacijama i potrebi transparentnog rada tijela javne vlasti.

Osnovna svrha ove aplikacije je javna objava rješenja i drugih važnijih akata Povjerenika za informiranje te odluka Visokog upravnog suda u obliku pretražive baze s metapodacima, uz informacije o ostalim važnim aktima vezanim za pravo na pristup i ponovnu uporabu informacija.

TOM, s obzirom na mogućnosti pretraživanja po raznim kategorijama koje nudi, predstavlja koristan alat tijelima javne vlasti prilikom odlučivanja o zahtjevima za pristup ili ponovnu uporabu informacijama, kao i korisnicima te osobito istraživačima, omogućavajući pristup dosadašnjoj upravnoj i sudskoj praksi na jednom mjestu. Vrijednost Tražilice ogleda se i u mogućnosti preuzimanja rezultata pretraživanja, i to u otvorenom obliku, odnosno CSV formatu, pogodnom za ponovnu uporabu.

Đuro Karalić

Foto: Pixabay/Gerd Altmann