Topljenje snijega prijeti porastaju vodostaja, posebice od srijede

Foto: lijepanasasava.hr

VUKOVAR, Topljenje snijega uslijed porasta temperatura zraka moglo bi se odraziti na porast vodostaja na pritocima rijeke Save, a potom i same rijeke Save, izvjestili su iz ŽC 112 Vukovar prenoseći upozorenje Državnog hidrometerološkog zavoda i Hrvatskih voda.

Količina vode od otopljenog snijega nije za sada utjecala na porast vodostaja koji su još uvijek u domeni malih voda s tendencijom stagnacije u sljedeća 24 sata. No, s obzirom da metereolozi predviđaju od srijede značajniji porast temperature, kišu i južni vjetar, očekuje se pojačano površinsko otjecanje i porast vodostaja na području Like, Gorskog kotara, središnje Hrvatske i Bosne.

Intenzivan porast vodostaja prognozira se na gornjem toku Kupe, posebno Dobre, Korane i Une, također se prognozira porast topljenja snijega na području sliva Sutle, Krapine, Medvednice te u Slavoniji s Papuka, što će posljedično izazvati porast vodostaja na lijevim pritocima Save (Ilova, Pakra, Orljava). Budući da južno strujanje zahvaća Bosnu i Hercegovinu, značajan porast vodostaja prognozira se na desnim pritocima Save (Una, Vrbas, Bosna).

Ocjenjuje se kako bi prema današnjim rezultatima hidrološkog prognostičkog modela vodostaji na tim rijekama za vikend i početkom slijedećeg tjedna mogli biti u domeni redovnih i izvanrednih mjera obrane od poplava.