Tjelovskom procesijom obilježen blagdan Tijelova u Župi sv. Roka u Rokovcima

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Krščani diljem svijeta danas slave blagdan Tijelova ili Brašančeva koji se, među ostalim, obilježava tjelovskim procesijama.

Prva Tjelovska procesija  održana je u Kölnu sedamdesetih godina 13. stoljeća. Taj običaj se u 14. st. raširio po mnogim katoličkim zemljama. U procesiji svećenik u monstranci (pokaznici) nosi posvećenu hostiju, dok puk pjeva, moli i nosi cvijeće.

Tjelovska procesija upriličena je danas i u Župi sv. Roka u Rokovcima. Nakon misnog slavlja koje je služio mjesni župnik, velečasni Siniša Paušić, uslijedila je tradicionalna tjelovska procesija s Presvetim Oltarskim Sakramentom po mjestu, ulicom Stjepana Radića, pa uz Bosut do Vinkovačke ulice kojom se došlo ponovno do crkve.

Tijelovo se u dijelu hrvatskog naroda naziva i Brašančevo. Dolazi od riječi brašno. U starocrkvenoslavenskom, kako navodi Petar Skok u svom Etimologijskom rječniku, brašno je značilo “jelo”. Brašančevo je tako poimeničen pridjev od deminutiva brašance u značenju hostije, euharistijskoga kruha (brašnovati = pričestiti se).]

Tijelovo kao posebni blagdan posvećen slavljenju Presvetog Oltarskog Sakramenta (euharistije nastale na Veliki četvrtak) nastao je u 13. stoljeću, a na cijelo se zapadno kršćanstvo proširio tek u 14. stoljeću.