Svjetski je dan osoba s Down sindromom: Ne zaboravite obući šarene čarape

  sarene, carape, down, sindrom
  Foto: scena.hr

  Što je Down sindrom?
  Za one koji to još ne znaju, down sindrom je genetski poremećaj pri kojem dolazi do trisomije na 21. kromosomu. Drugim riječima, dijete s Downovim sindromom umjesto 46 kromosoma ima 47 kromosoma (jedan kromosom viška na 21. paru). U prosjeku, jedno od 650 sve novorođene djece rađa se sa sindromom Down. On pogađa sve rasne skupine i može se javiti u bilo kojoj obitelji, bez obzira na zdravlje roditelja, ekonomsku situaciju ili način života.

  Načešća karakteristična obilježja djeteta s Downovim sindromom su sljedeća:

  • mišićna hipotonija (smanjena napetost u mišićima)
  • kratak i širok vrat
  • kosi položaj očiju
  • okruglo lice
  • mala usta i nos
  • kratke i široke ruke i noge
  • kratki prsni koš neobičnog oblika.

  Zdravstvene teškoće koje imaju osobe s Downovim sindromom vrlo su varijabilne: srčane greške, endokrinološki problemi, neurološki i hematološki poremećaji, poremećaji lokomotornog sustava kao i gastrointestinalnog sustava, bolesti oka te bolesti usne šupljine.

  Djeca i osobe s Down sindromom izrazito su emotivno tople te gotovo uvijek unose vedrinu u okolinu u kojoj se nađu. Vrlo su tolerantni i blage naravi. Zrače ljubavlju i veseljem pa su stoga i dobili naziv ”suncokreti”.

  Međunarodni dan osoba s Downovim sindromom obilježava se 21. ožujka. Upravo taj datum simbolizira kako na 21. kromosomskom paru kod ovih osoba ima tri umjesto dva kromosoma. Tog dana širom svijeta želi se potaknuti društvo da upozna svijet osoba s Downovim sindromom i pruži im podršku i pomoć.

  Simbol Dana sindroma Down su šarene čarape. Nošenjem šarenih čarapa pokazuje se podrška borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje integrirali u naše društvo.

  Piše: Lorena Draženović, mag.cin.