Svim osumnjičenima određen jednomjesečni istražni zatvor, među nasilnicima i jedna osoba koja je sudjelovala u neredima u Grčkoj

Foto: MUP RH

VUKOVAR, Kako se i očekivalo svim do sada privedenim osobama koje se sumnjiče za brutalno premlaćivanje skupine 15-godišnjaka u središtu Vukovara određen je jednomjesečni istražni zatvor. Prvo je to napravljeno za 23-godišnjaka, koji je prvi priveden, a onda i za preostalih četvero pritvorenih pripadnika vukovarskih BBB. Protiv njih su podignute kaznene prijave za nanošenje teških tjelesnih ozljeda, pokušaja nanošenja teških tjelesnih ozljeda kao i za skrivanje nasilnika.

„U Općinskom državnom odvjetništvu u Vukovaru su 10. siječnja 2024., povodom posebnog izvješća Policijske uprave vukovarsko-srijemske, provedene dokazne radnje ispitivanja još trojice osumnjičenika (1999., 2001. i 2003.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv života i tijela, odnosno kaznenih djela teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenih djela pokušaja teške tjelesne ozljede iz čl. 118. st. 1. u svezi čl. 34. KZ-a, te jednog osumnjičenika (2004.) zbog osnova sumnje na počinjenje kaznenog djela pomoći počiniteljima nakon počinjenja kaznenog djela iz čl. 303. st. 1. KZ-a. Postoji osnovana sumnja da su trojica osumnjičenika počinila navedena kaznena djela 6. siječnja 2024. oko 22:30 sati u Vukovaru, a da je četvrtoosumnjičenik navedenim osumnjičenicima 8. siječnja 2024. iznajmio stan u Vukovaru radi skrivanja. Ovo državno odvjetništvo je, nakon provedenih dokaznih radnji ispitivanja, predložilo sucu istrage Županijskog suda u Vukovaru određivanje istražnog zatvora protiv navedenih osumnjičenika zbog postojanja osobitih okolnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na iskaze žrtava i svjedoka te postojanja osobitih okolnosti koje upućuju na opasnost da će ponoviti kazneno djelo, odnosno počiniti teže kazneno djelo (čl. 123. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku)”, navodi se u priopćenju ODO Vukovar”, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva u Vukovaru.

Prema neslužbenim informacijama očekuje se uhićenje još nekoliko osoba koje se dovode u vezu s ovim događajem. Vi privedeni od ranije su poznati policiji po raznim kaznenim djelima, a jedan od njih je ljetos bio sudionik nereda u Grčkoj ali tamo nije bio pritvoren nego se nekako dokopao Hrvatske i Vukovara.

Napominjemo i kako su svi pretučeni mladići iz KBC Osijek pušteni na kućno liječenje. Međutim, oni i dalje osjećaju posljedice premlaćivanja te svakodnevno odlaze na kontrole i preglede kod liječnika.