Svečanost: Otvoren stalni postav Zbirke Bauer

Foto: Đuro Karalić
VUKOVAR, U sklopu kompleksa obnovljenog Dvorca Eltz u subotu je svečano otvoren stalni postav Zbirke Bauer koja sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća.
“Sretni smo da nakon desetogodišnje obnove zaključujemo veliki projekt “Vukovar-Vučedol-Ilok” i to otvaranjem Zbirke Bauer što je velika stvar za grad Vukovar ali i hrvatsku kulturu jer se radi o jednoj od najreprezentativnijih zbirki hrvatske moderne”, poručila je ministrica Obuljen Koržinek koja je stalni postav i otvorila.

Poručila je kako se moramo sjećati osoba poput osnivača zbirke Antuna Bauera, a koje su, kako je ustvrdila, zadužile našu kulturu te poticati da u današnjem vremenu ne zaboravimo kolika je vrijednost ulaganja u nacionalnu kulturu i baštinu.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ružica Marić podsjetila je kako je Zbirka Bauer nastala je donacijama osnivača Antuna Bauera (Vukovar, 1911. – Zagreb, 2000.), Vukovarca, a prvih 110 slika i skulptura za Zbirku Bauer i buduću Galeriju umjetnina, kao donacija Gradu Vukovaru, stiglo je u Gradski muzej Vukovar 1948.g., a fundus se povećavao sve do smrti donatora 9. travnja 2000. godine.

“Zbirka sadrži najcjelovitiji presjek moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i prve polovice 20. stoljeća i niti jedna velika galerija u Hrvatskoj ne može napraviti retorspektivnu izložbu ili  izložbu presjeka određenog vremenskog razdoblje bez da posudi barem jedno dijelo iz Zbirke Bauer”, kazala je Marić.
Govorili su i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te Branka Šulc koja je vodila proces povratka umjetnina iz Srbije, otuđenih tijekom Domovinskog rata iz kojega se kao nestalo vodi još 599 umjetnina Zbirke Bauer za kojima traga i Interpol.

Stalni postav čine 244 umjetnine dok sama zbirka ima oko 3.000 umjetnina koje su tijekom Domovinskog rata otuđene i odnešene iz Vukovara. U Vukovar je zbirka vraćena iz Muzeja grada Novog Sada i Muzeja Vojvodine, zajedno s umjetninama iz muzejskih zbirki i Franjevačkog samostana u Vukovaru, tijekom procesa povrata umjetnina 2001. godine.