Svečano otvoren 17. Vukovar film festival. Zvijezda otvaranja irska glumica Niamh McCormack

Foto. Vukovar film festival

VUKOVAR, Plavim tepihom, prigodnim govorima i spektakularnim vatrometom večeras je u perivoju Dvorca Eltz u Vukovaru otvoren 17. Vukovar film festival koji ove godine donosi niz novih sadržaja. Organizatori su najavili kako će tijekom ovogodišnjeg festival, koji se ponovno vratio u svoj stari termin krajem kolovoza, biti prikazano ukupno 30 filmova od kojih je 20 igranih i 10 dokumentarnih. U te dvije konkurenciji će biti dodijeljene i nagrade Zlatni šlep. Kako je rečeno na svečanosti otvaranja po prvi put na festivalu će biti zastupljeni filmovi iz svih podunavskih zemalja.

Ovogodišnji VFF donosi i Dječji filmski festival, znanstveni dio, a novost je i odabir rijeke prijatelja za koju je ove godine izabrana rijeka Nil. Njemačka je država prijatelj festivala. Iz godine u godinu će se svi ti sadržaji dodatno razvijati i nadopunjavati.

Filmske projekcije se održavaju na pet lokacija u Vukovaru i to u perivoju Dvorca Eltz, jednoj od dvorana dvorca, u dvoranama Hrvatskog doma i Ružičkine kuće te u amfiteatru Vukovarskog vodotornja.

Večerašnju svečanost otvaranja uveličala je mlada irska glumica Niamh McCormack koja je odigrala glavnu ulogu u filmu Čarobna frula s kojim je otvoren 17.VFF. Niamh McCormack je rekla kako je oduševljena Vukovarom i hrvatskim gostoprimstvom te da joj je ovo bilo prvi put da se nalazi u Hrvatskoj.

Sedamnaesti se filmski festival u Vukovaru održava u razdoblju od 24. do 27. kolovoza, a publiku očekuje trinaest igranih filmova u službenoj konkurenciji, sedam dokumentaraca u konkurenciji, dva egipatska filma u popratnom programu “Rijeka prijatelj: Nil” čije se projekcije održavaju na potpuno novoj lokaciji prekrasnog ambijenta amfiteatra Vukovarskog vodotornja te četiri filma programa 100 godina Disneyja čija se obljetnica slavi u sklopu Dječjeg vukovarskog filmskog festivala organiziranog u Rodnoj kući Lavoslava Ružičke uz partnere American Corner Vukovar, Egmont i Gradsku knjižnicu grada Vukovara.