Sudionici projekta “Mladi ujedinjeni u miru”

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U organizaciji Europskog doma Vukovar proteklog vikenda Vukovar su posjetili mladi sudionici projekta „Mladi ujedinjeni u miru“. Po riječima Dijane Antunović Lazić, izvršne urednice Europskog doma Vukovar, radi se o projektu koji je nastao iz programa „Odmor od rata, izgradnja mira“, a kojega više od 30 godina podržava Komitet za ljudska prava iz Koelna dok je nositelj projekta Udruga prijateljice iz Tuzle (BiH).

Pojasnila je kako je tijekom prijašnjih godina u projektu sudjelovalo 70-ak mladih BiH, Srbije i Bosne i Hercegovine. Svi oni su posjetili Vukovar kako bi se ne samo upoznali bolje nego i podijelili svoja iskustva ali i rušili predrasude te stvarali uzajamno poštovanje i gradili prijateljstva. Prilikom posjete Vukovar obišli su i gradske znamenitosti, a imali su i organizirane sportske aktivnosti kao i radionicu koju je vodio David Mrđanov, inače dobitnik nagrade Luka Ritz za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.

“Europski dom Vukovar se trudi Vukovar prikazati kao jednu multikulturalnu sredinu koja ne želi da se više ponove ratna zbivanja. Svi zajedno iz Vukovara poslali smo poruku mira i zajedništva kao i viziju budućnosti iz perspektive mladih. Jako nam je drago što u Vukovaru imamo takve mlade ljude koji mogu širiti pozitivnu priču i poticati druge na promišljanje o radu na sebi te radu za dobrobit lokalne zajednice”, rekla je Antunović Lazić.

Govoreći o projektu koordinatorica projekta “Mladi ujedinjeni u miru” Vlasta Marković kazala je kako je njih 70 provelo zajedno vrijeme razgovarajući o miru i načinima na koji mu možemo doprinijeti.

“Što je najbitnije mladi iz tri zemlje još su jednom učvrstili svoja prijateljstva. Ukupno je više od 30.000 mladih ljudi sudjelovalo u aktivnostima organiziranima u okviru ovog projekta”, rekla je Marković.