Stradanja 1991. godine prisjećaju se i stanovnici Borova naselja

VUKOVAR, Komemorativnim skupom “Žrtva Borova naselja za Domovinu”, održanim u subotu pred ostacima u Domovinskom ratu srušene zgrade Borovo commerca počelo je obilježavanje 25. obljetnice stradanja hrvatskih branitelja i civila te vukovarske gradske četvrti.

“Borovo commerc za mnoge je branitelje i civile 1991. značio život, a na današnji dan mnogima je on bio prijeki sud koji ih je osudio na smrt, a sudili su im krvnici provoditelji velikosrpske ideje koja još uvijek živi u ponekim usijanim glavama”, poručila je u prigodnom govoru predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovarske majke Manda Patko.

U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile, vijence su položila i svijeće zapalila izaslanstva Vukovarskih majki, Saveza udruga zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemske županije, grada Vukovara te brojna druga. Počast stradalima izrazili su i članovi beogradske nevladine Udruge Žene u crnom te Udruge Majke Srebrenice kao i predstavnici braniteljskih udruga iz Lukavca u BiH.

Po podacima vukovarskih stradalničkih udruga, na sam dan okupacije Borovo naselja, 19. studenog 1991. godine u toj je gradskoj četvrti ubijena 51 osoba, a u cijeloj četvrti je u skoro tri mjeseca opsade grada poginulo 176 civila i branitelja. Od oko 800 ranjenika, koliko ih je bilo u podrumu Borovo commerca, njih 115 je odvedeno u nepoznato.

Molitvu za poginule i nestale molio je župnik Župe sv. Josipa Radnika iz Borova naselje fra Vjenceslav Janjić dok su prigodan program izveli učenici vukovarskih osnovnih škola Siniše Glavaševića i Blage Zadre.

Sudionici su se potom u Kololoni sjećanja uputili gradskim ulicama do Župne crkve Gospe Fatimske, gdje je misu zadušnicu predvodio biskup gospičko-senjski u miru, mons. Mile Bogović.

U sklopu obljetnice obilježit će se i stradanje hrvatskih branitelja i civila u prijeratnu Borovu Selu, a današnjem Borovu, te odati počast žrtvama ekshumiranim iz masovne grobnice na farmi Lovas između Borova i Dalja.

Đuro Karalić

Foto: Đuro Karalić