Što znači biti novinar?

Danas se mnogi mladi ljudi odlučuju za novinarsku struku jer im izgleda primamljivo i nimalo dosadno biti u središtu događanja, pisati i izvještavati o novim pomacima u svijetu ili pak o nekim starim zaboravljenim slučajevima. Što to novinar radi, koja je njegova svrha u svijetu, postoji li savršeni novinarski honorar, pitanja su koja se trebaju postaviti pri prvom susretu studenata sa studijem novinarstva.

Novinar prije svega mora biti dovoljno obrazovan i samosvjestan da zna izabrati temu o kojoj može pisati. Mora biti i kompetentan, te sagledati sve strane teme o kojoj piše kako bi njegov iskaz bio neutralan i posve objektivan, da bi javnost mogla stvoriti svoje vlastito stajalište. Glavni cilj i sredstvo novinara trebala bi biti istina. Kažemo da je vijest istinita ili nije vijest. Istinito je ono što se slaže sa stvarnošću. Može se reći da je istinitost i sama smisao izvještavanja ili informiranja općenito. Vijest se mora temeljiti na točnim podacima i istinitim informacijama. Ipak, uvijek postoji mogućnost dvojbe o tome što je istina, ima li uopće istine i o čemu ona ovisi.

Uloga novinara je jednostavna – obavijestiti javnost o onome što se dogodilo. Izvjestitelj bi trebao interpretirati na najbolji mogući način ono što se dogodilo. On mora pokušati činjenicama pojasniti događaj. Činjenica je da se današnji rad novinara razlikuje od onog koji se obavljao prije pojave novih medija. Novinar danas mora zadovoljiti mnoge kriterije novog vremena.

Novinar mora pronaći svoj stil koji će biti usklađen s medijem u kojem radi i s temom o kojoj piše. Čak i kad je tekst objavljen novinar mora pratiti njegov učinak, kako će biti primljen, interpretiran, dakako, u svrhu usavršavanja tehnike pisanja i stvaranja svog individualnog stila.

Paleta novinarske znanosti i njegova stvaralačkog ateljea je, dakle, vrlo široka i raznolika, jer kako kažu Grbelja i Sapunar:

Novinarska znanost, novinarstvo je sretan susret, u svakom novinaru, filozofije, politike, psihologije, sociologije, lingvistike, propagande. marketinga, tehnologije, tehnike i umijeća obrade (kreiranja). To je djelatnost od posebnog interesa, a poseban interes su ljudska i slobodarska načela. To je i zanat: poznavanje struke, ‘alata’, novinarskog jezika, novinarske etike, novinarskih oblika izražavanja, uređivanja novinarskih mogućih pogrešaka. (…) Novinarstvo je ljubav, opijenost, zeleni pokret, u duši i srcu svakog novinara, mir i nemir koji žare (ugodno i bolno). Tko svemu tome odoli, taj živi duže od probnih pilota i kirurga, a tko to shvati pogrešno brzo umire.

Danas se stječe puno fakultetsko obrazovanje novinara, te postoji više modela obrazovanja. No, novinar mora vladati temeljnim postavkama novinarske struke, kao i suvremenim tehnologijama današnjeg novinarstva.

Autorica: Ana Milas

Izvor: djecamedija.org

Foto:Pixabay/Ivana Divišova