Stiže nam vrhunac toplinskog vala

Foto: Ivan Matić

ZAGREB, Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje na toplinske valove navodeći kako on zapravo u unutrašnjosti još nije niti započeo. U isto vrijeme navode kako je na Jadranu opasnost od vrućine velika i može djelovati na zdravlje

“Izdan je crveni meteoalarm za srijedu, četvrtak i petak zbog toplinskog vala za četiri regije – riječku, splitsku, dubrovačku i kninsku. Vrhunac vrućina bit će u petak, kada su za cijelu zemlju izdana upozorenja”, navode iz DHMZ-a.

Meteo.hr ukazuje i kako nam stiže i temperaturna peka do koje dolazi kada sinoptička situacija bude takva da dolazi do spuštanja zraka, pri čemu se zrak dodatno grije i onda u takvim okolnostima, osim toga što je zrak topao, iznad nas osjećamo još dodatni efekt zagrijavanja.

Iz DHMZ navode kako promjena vremena s kojom bi došlo do osvježenja, odnosno pada temperature zraka i koja bi donijela i oborinu, vrlo je vjerojatna tijekom vikenda.

Za vrijeme trajanja velike vrućine važno je pridržavati se preporuka lokalnih zdravstvenih ustanova te pratiti Državni hidrometeorološki zavod – upozorenje na toplinske valove, naveli su iz  Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.