Stiže nam nebeski spektakl, Suze svetog Lovre obasjat će nebo

Foto: Pixabay

Meteorski roj Perzeidi će ove godine prema prognozama svoj maksimum aktivnosti imati u noći sa 12. na 13. kolovoza 2020. godine.

Read more at: https://epodravina.hr/stize-nam-nebeski-spektakl-suze-svetog-lovre-obasjat-ce-nebo/

Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat, a uvjeti za opažanje bit će izvanredni do oko 00.30 kada izlazi Mjesec, koji će svojim sjajem ponešto smanjiti vidljivost sitnijih meteora. Najbolje vrijeme za opažanje je u biti od ponoći do zore, ali će nas malo ometati Mjesec svojim sjajem.

Suze svetog Lovre, kako se u narodu zove ovaj meteorski potok, najpoznatije su javnosti jer je aktivan za toplih ljetnih mjeseci kada su mnogi na moru, planinama i općenito na zasluženom godišnjem odmoru te imaju vremena uživati u toplim ljetnim noćima. Izvor meteora je periodični komet Swift-Tuttle koji u svojoj 133-godišnjoj putanji oko Sunca za sobom ostavlja trag prašine. Planet Zemlja presijeca taj trag u kolovozu i tako nastaje meteorski potok.

Naziv ‘Perzeidi’ odnosi se na prividan izvor meteora koji se u ovom slučaju nalazi u zviježđu Perzej. Meteori se mogu pojaviti blo gdje na nebu, no ako u mislima produžite trag meteora unazad, vidjeti ćete da dolaze iz iste točke na nebu – radijanta.

Tekst: epodravina.hr