Spriječen nezakoniti prelazak državne granice

Foto: PU vukovarsko - srijemska

VINKOVCI, PU vukovarsko – srijemske izvijestila je kako su policijski službenici PP Bajakovo u utorak, 4. travnja, tijekom redovnih poslova zaštite državne granice, uz državnu granicu zatekli osam državljana Republike Kosovo, a među kojima je bilo i četvero djece. Nadalje, na graničnom prijelazu Tovarnik  je zaustavljen 50-godišnji državljanin Republike Srbije zbog sumnje da je navedenim državljanima Kosova omogućio nezakonit ulazak u Republiku Hrvatsku.

“Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 50-godišnji državljanin Republike Srbije kao i  60-godišnji državljanin Republike Kosovo, koji je zatečen uz državnu granicu s ostalim državljanima Republike Kosovo, omogućili sedmero državljana Republike Kosovo (29-godišnja žena, dva muškarca u dobi od 25 i 27 godina te četvero djece) da nedozvoljeno uđu u Republiku Hrvatsku”, stoji u priopćenju policije.

Dodaju kako su zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnice Šengenskog sporazuma 50-godišnji državljanin Republike Srbije i 60-godišnji državljanin Republike Kosovo su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Ostali državljani Republike Kosovo su u skladu sa zakonskim propisima, budući su izrazili namjeru za međunarodnu zaštitu, prevezeni u Prihvatilište za tražitelje međunarodne zaštite u Kutini.

U ponedjeljak, 3. travnja su policijski službenici Postaje granične policije Bajakovo, nakon detaljne provjere istovjetnosti dokumenata, kod jednog stranca utvrdili osnovanu sumnju da je prilikom ulazne granične kontrole predočio tuđu putnu ispravu. Točnije, 27-godišnji državljanin Republike Turske je pristupio graničnoj kontroli kao putnik u automobilu njemačkih registracijskih oznaka te predočio tuđu njemačku putnu ispravu kao svoju.

“Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Zlouporaba osobne isprave, 27-godišnjak je uhićen i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje. Putovnica je oduzeta od 27-godišnjaka, a protiv njega je podnesena kaznena prijava te mu je primijenjeno Rješenje o protjerivanju iz Europskog gospodarskog pojasa na rok od jedne godine”, navode iz policije.