Slovenci blokirali postupak zaštite slavonskog kulena-kulina

Foto: Google

VINKOVCI, Na proširenoj sjednici Upravnog odbora Udruge slavonski domaći kulen-kulin održanoj u četvrtak u Vinkovcima, a kojoj je nazočan bio i pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barać, najviše riječi bilo je o novoj blokadi koja je došla iz Slovenije, a tiče se zaštite zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena-kulina.

Naime, Slovenija je uložila još jedan prigovor Europskoj komisiji na hrvatsku zaštitu zemljopisnog podrijetla nekog proizvoda. Ovoga puta Slovenci su prigovorili na hrvatski zahtjev da se slavonski kulen/kulin zaštiti oznakom zemljopisnog podrijetla na EU razini.

“Trenutačno smo u fazi pregovaranja koja traje do 15. kolovoza i ja vjerujem da ćemo u tom razdoblju završiti pregovarači postupak s kolegama iz Slovenije. Kada pogledamo njihovu argumentaciju svi argumenti su na hrvatskoj strani vezano i za argumentaciju predočenu u samoj specifikaciji kao temljenom dokumentu koji služi za registraciju proizvoda, kao i uvid u dokumentaciju koju su kolege iz Sloveniej dali kao osnovnu za prigovor”, kazao je Zdravko Barać.

Tajnik Udruge slavonski domaći kulen-kulin Andrija Matić mišljenja je da do dogovora s Slovencima neće doći te će na kraju morati presuditi Europska komisija.

“Ja sam uvjeren da će Europska komisija, ako do toga dođe, presuditii u našu korist jer imamo utemeljenu argumentaciju”, rekao je Matić.

Po njegovim riječima, kada se krenulo u postupak zaštite zemljopisnog podrijetla slavonskog kulena-kulina sve je išlo jednostavno, ali zadnji dan je došao prigovor proizvođača iz Slovenije koji također proizvode kulen s imenom slavonski kulen, a koji tvrde da bi zaštita slavonskog kulena-kulina srušila njihovu poizvodnju.

Hrvatska je registraciju zamljopisnog podrijekla za slavonski kulen/kulin zatražila još 2014. godine, nakon što ga zaštitila u Hrvatskoj 2013. Europska komisija je u studenom prošle godine nakon provjere dokumentacije objavila u službenom listu da je Hrvatska podnijela zahtjev, te je tada počeo teći rok od tri mjeseca za podnošenje prigovora. Slovenija je svoj prigovor uputila 11. veljače ove godine.

Za sada se zaštitu na europskoj razini dobio jedino baranjski kulen.

ĐURO KARALIĆ