Sastanak u Dubrovniku, uspostava suradnje Zelene i Plave Hrvatske

Foto: Vukovarsko-srijemska županija

DUBROVNIK, U dubrovačkoj Palači Ranjina, održan je radni sastanak čelnika Vukovarsko-srijemske i Dubrovačko-neretvanske županije na kojem se razgovaralo na temu temu uspostave snažnije gospodarske suradnje između Plave i Zelene Hrvatske. Kako je rečeno tom prilikom je zaključeno da postoji prostor za suradnju u plasiranju proizvoda iz Vukovarsko-srijemske županije u turistički sektor u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. U tom smjeru će se organizirati i jedna prezentacija tih proizvoda na tradicionalnom susretu vinara s ugostiteljima i hotelijerima. Također, organizirat će se i posjet predstavnika turističkih agencija najjužnije hrvatske županije u Slavoniju, te kako bi se istražili mogući načini suradnje i premostili problemi prostorne udaljenosti, ali i troškova prijevoza. Isto tako, zajednički je dogovoreno kako će se tražiti subvencioniranje avionske linije Osijek – Dubrovnik.

„Glavni cilj sastanka je doznati što i koliko je potrebno hotelijerima na jugu Hrvatske. Mi želimo spasiti naše OPG-ove, stoga smo i osnovali Agro-klaster, u suradnji naše Županije i nekoliko općina te s Poljoprivrednim Fakultetom u Osijeku i Zadrugom „Vinkovačka šparoga“. Krenuli smo s aktivnostima, ovo nam je prva godina i idemo u dobrom pravcu. U 10 godina smo izgubili 3000 domaćinstava. Sada ih funkcionira oko 6000. Mi kao Županija radimo infrastrukturu, a ovdje želimo znati,  otvoreno i iskreno, kako možemo konkretno surađivati”, rekao je Galić.

Spomenuo je kako bi ovakva suradnja spasila mnoga slavonska obiteljska gospodarstva, a dodao je kako i osobno može garantirati visoku kvalitetu proizvoda iz naše županije.

Pročelnica županijskog UO za turizam i kulturu Marija Budimir istaknula je želju da slavonske manifestacije i znamenitosti uđu u organizirane posjete kod turističkih agencija Dubrovačko-neretvanske županije. Direktor Agro-klastera Zdenko Podolar napomenuo je kako se u Slavoniji proizvode i “klasični” proizvodi, ali i oni koji nisu toliko poznati poput domaće šparoge.

„Uspostavili smo kontakte s hotelijerima iz Istre, osnovali smo šest podklastera koje povezujemo s potrošačima, odnosno hotelijerima. Kod nas već funkcionira klaster vina i meda i slijedom toga došli smo do nekih 140 prehrambenih artikala koje možemo ponuditi u dovoljnoj količini. Mijenja se svijest ljudi o potrošnji domaćih proizvoda, jer prestižno je danas imati domaći proizvod“, rekao je Podolar.