Sarkofag iz Zvonarske ulice ipak bio meta pljačkaša, ali je njegov arheološki i povijesni značaj i dalje velik

Foto: Đuro Karalić

Vidi se da je poklopac oštećen iz čega zaključujemo da je sarkofag opljačkan, kazala je vinkovačka arheologinja Maja Krznarić-Škrivanko iz Gradskog muzeja Vinkovci govoreći o mogućnosti da je rimski sarkofag, pronađen tijekom iskopnih radova u Zvonarskoj ulici u Vinkovcima ipak sačuvan u cijelosti.

Kameni sarkofag iz Zvonarske ulice, koji je prvi pronađen u Vinkovcima u posljednjih 25 godina, te tek četvrti cijeli sarkofag pronađen u gradu na Bosutu, pronašli su radnici tijekom radova na aglomeraciji u području koje je pripadalo nekadašnjoj sjevernoj nekropoli rimskih Cibala.

“Sjeverna nekropola Cibala protezala se od Ulice Jurja Dalmatinca pa sve do pruge. Od kraja 19. stoljeća do danas na njezinom području imamo evidentirano oko 300 rimskih grobova, s tim da smo od 1972. kad su Vinkovci registrirani ako arheološko lokalitet, otkrili njih 200-tinjak”, napominje Krznarić- Škirvanko dodajući kako su u Zvonarskoj ulici, pored kamenog sarkofaga, arheolozi naišli i na dva zidana te jedan paljevinski grob.

Pronađeni sarkofag bit će pohranjen u lapidariju Gradskog muzeja gdje će, nakon što bude dovezen, biti i otvoren odnosno sa njega skinut lijepo izrezbareni kameni poklopac.

“Vidi se odmah kako je riječ o “luksuznoj” robi Cibala i da je u njemu mir našao netko od uglednijih građana”, kazala je Maja Krznarić-Škrivanko.

“I ovaj nalaz pokazuje koliko smo, kao grad bogati arheološkim nalazima. Vinkovci su poznati kao najstarije kontinuirano naselje u Europi s povijesti dužom od 8.500 godina, koje je podarilo i dva rimska cara, jedina rođena na području današnje Hrvatske. Sve to svjedoči o velikom značaju koji Vinkovci imaju za hrvatsku arheologiju i povijest”, kazao je zamjenik vinkovačkog gradonačelnika Josip Romić.