S mjesta ministrice smijenjena Nataša Tramišak

Foto: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU

ZAGREB, Danas je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i službeno potvrdio ranija nagađanja kako će doći do novih smjena u Vladi RH. Poslije sastanaka s koalicijskim partnerima, a onda i užeg kabineta Vlade, Plenković je na konferenciji za novinare objavio kako smjenjuje dosadašnjeg ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivana Paladina kojemu se prebacuje spora obnova područja pogođenih poslije potresa. Paladinu će na mjestu ministra zamijeniti dosadašnji predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić koji je ovu istu dužnost obnašao ranije u Vladi Jadranke Kosor.

I dok je smjena Paladine očekivana iznenađenje je smjena ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Nataše Tramišak koju će na zamijeniti dosadašnji državni tajnik u tome ministarstvu Šime Erlić. Smjena Tramišak je iznenađenje jer se radi o kadru župana Osječko – baranjske županije Ivana Anušića koji je i jedan od potpredsjednika HDZ-a. Poslije njene smjene od Slavonaca na mjestu ministra ostao je još samo ministar obrane Mario Banožić koji je u kontinuiranom sukobu s predsjednikom Zoranom Milanovićem. Upravo radi svega toga smjena Tramišak se smatra i udarom na Anušića koji je bio protiv smjene ministrice. U obrazloženju smjene Tramišak premijer je rekao kako on ima pravo birati tim kao i da je povjerenje najvažnije s tim da nije precizirao tko u koga više nije imao povjerenja. Međutim, smijenjena ministrica ne miri se tako lako sa smjenom te je najavila svoj povratak u Hrvatski sabor rekavši na konferenciji za novinare kako od premijera nije dobila adekvatan odgovor zašto je smijenjena.

„U Ministarstvu sam zatekla dvije istrage, jedna je završila dizanjem optužnice prošli tjedan. Istraga se intenzivirala kad je počeo s radom Ured europskog tužitelja. Ja nisam puno komunicirala o tome, istrage su uvijek tajne. Bez obzira na to, trudili smo se raditi svoj posao bez obzira na otežane okolnosti. Odlazim dignute glave, ostavila sam dobre rezultate i zahvaljujem svima koji su mi poslali poruke podrške. Razlog zašto bi me smijenio nisam dobila. Ako nemate odriješene ruke, ne možete voditi resor. Smatram da nema razloga za moju smjenu, prepuštam javnosti, Saboru i HDZ-u da sami ocijene. Ovlasti ministara su skučene, trudila sam se dati najbolje od sebe. Rezultati rada potvrđuju da smo napravili velike iskorake, oko mene nema afera, ne ostavljam repove. Nasljedniku želim dobar rad, nastavit ću se baviti politikom i radit ću sve u interesu građana“, rekla je Tramišak.