S 1. siječnjem 2024. godine započinje eksploatacija plina iz bušotina Berak i Cerić 1.

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

VUKOVAR, Župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić, zajedno sa suradnicima, održao je danas sastanak sa izvršnim direktorom regije centralne  i istočne Europe tvrtke “Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.” Jeffom Daviesom, Augustinom Krešićem, voditeljem istraživanja na koncesijama SA-10 i SA-07 te Georgem Babićem, voditeljem proizvodnje. Bio je to još jedan u nizu sastanaka koje je Dekanić održao sa predstavnicima tvrtke Vermilion s kojom, kako je rekao, Županija ostvaruje izvrsnu suradnju na obostranu korist. 

“Same istražne radnje su počele prije nekoliko godina, a sada polako ulazimo u samu završnicu sukladno svim propisima i pravilnicima u RH. Cijeli proces ide svojim tijekom – iako malo sporije od očekivanog. Bitno je stoga napomenuti kako je Vukovarsko – srijemska županija svoj dio odradila na vrijeme, te jako dobro surađuje sa samom tvrtkom”, rekao je Dekanić.

Dodao je i kako se danas na sastanku razgovaralo o mogućnosti da sjedište tvrtke bude na području naše županije, te da je sam Vermilion vezano uz tu mogućnost napravio svoju analizu. 

“Na nama je sada da im pojasnimo iz kojih razloga mi to želimo, a što ćemo i učiniti čim nam iz tvrtke dostave podatke svoje analize, te vjerujem u pozitivan ishod”, istaknuo je Dekanić. 

Najavio je i kako će samo crpljenje plina krenuti u siječnju 2024. godine. 

“Distribucija plina ići će preko tvrtke Plinacro, te će sama prodaja ići prema standardnoj proceduri u koju će biti uključene tvrtke koje su ovlaštene za takav posao, a među njima je i PIS d.o.o.. Na ovaj  način osigurava se, dakle, buduća opskrba plinom i za stanovnike Vukovarsko -srijemske županije”, istakao je Dekanić.

Izvršni direktor regije centralne  i istočne Europe tvrtke Vermilion Zagreb Exploration d.o.o, Jeff Davies, kazao je kako se njegova tvrtka bavi istraživanjem i eksploatacijom ugljikovodika, te da trenutno provodi istražne aktivnosti, u skladu s ugovorom koji je sklopljen s Vladom RH, na bušotini Opatovac 1, a potom je planiran i rad na bušotini Novi Jankovci 1.  Dodao je i kako se nada nastavku ove do sada uspješne suradnje.

Bušenje na istražnoj bušotini Opatovac 1. dosegnulo je 700 metara i u narednih nekoliko dana očekuje se kako će se doprijeti do nalazišta. Tada će se i znati kolike su rezerve plina na tome nalazištu.