Rimljani i gladijatori okupirali Vinkovce

VINKOVCI, Pod geslom „In hoc signo vinces“ – „U ovom ćeš znaku pobijediti“ u Vinkovcima se u petak održavaju IV. Rimski dani, manifestacija osnovana prije četiri godine s ciljem promocije Vinkovaca kao turističkog odredišta s bogatom povijesnom i arheološkom ostavštinom iz rimskoga razdoblja.

 “Želimo kroz ovogodišnje Rimske dana nastaviti promociju Vinkovaca kao turističkog odredišta i mjesta, jedinog u Hrvatskoj, u kojem su rođena čak dva rimska cara, subraća Valentinijan i Valens”, kaže direkotrica Turističke zajednce Grada Vinkovaca Martina Matković.

Carevi Valens i Valentinijan bili su braća, prvi je vladao od 364. do 378. godine Istočnim Rimskim Carstvom, a drugi od 364. do 375. Zapadnim Rimskim Carstvom.

Po njezinim riječima, ovogodišnji Rimski dani bit će prilika da se posjetitelji upoznaju sa životom i običajima koji su vladali u Rimskom carstvu. Bit će tako održane radionice izrade kolačića “Licineri i Konstantineri”, kuharska radionica izrade kobasica po rimskoj recepturi dok će djeca iz gradskih vrtića prirediti Rimske igre”.

Kustos Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić napominje kako je ovogodišnje geslo Rimskih dana „In hoc signo vinces“ – „U ovom ćeš znaku pobijediti“ vezano uz 1700. obljetnicu velike bitke cara Konstantina i Licinija koja se odigrala 316. godine u okolici nekadašnje Coloniae Aureliae Cibalae, značajnog rimskog grada na tlu današnjih Vinkovaca.

Mališani iz gradskih dječjih vrtića odjeveni kao mali Rimljani u gradskom središtu crtali su na temu Rimskog carstva te se igrali dječjih igara iz rimskog razdoblja. U popodnevnim satima, održat će se prvi Festival craft piva, defile gladijatora i legionara iz Sportske udruge Gaz iz Trilja, te Dioklecijanove legije iz Splita uz prezentaciju sudionika i borbe bladijatora, a program će završiti u večernjim satima degustacijom kobasica napravljenih po rimskoj recepruti te glazbenim programom u pješačkoj zoni.

ĐURO KARALIĆ