Rakija: 12 zdravstvenih tegoba koje će moćno piće otjerati

  Foto: Pixabay

  “Popij malo rakije, bit će ti bolje”, rečenica je koju ste sigurno čuli barem jednom u životu. Dobra stara rakija na našim prostorima smatra se nacionalnim pićem, a priče o njezinoj ljekovitosti prenose se s koljena na koljeno.

  Šljivovica i loza najpoznatije su rakije, a kao što im samo ime kaže, nastaju iz šljive i loze. Posebno su popularne razne travarice koje nastaju dodavanjem ljekovitog bilja rakiji te slatke rakije s dodatkom voća.

  S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni, ali mala i pravovremena količina rakije brzo će zaliječiti određene zdravstvene probleme. U nastavku vam donosimo popis tegoba koje su naši stari desetljećima uspješno liječili rakijom.

  “S obzirom na visok postotak alkohola u rakiji, s njezinom konzumacijom ipak trebamo biti oprezni.”

  1. Bol u želucu
   Pojeli ste težak i mastan obrok koji vam je uzrokovao bol u želucu? Prst-dva šljivovice, loze ili travarice odmah će ga umiriti.
  2. Zubobolja
   Gutljaj rakije držite desetak sekundi na bolnom zubu, promućkajte i zatim ispljunite. Ponovite još dva-tri puta uz mali razmak kako vam rakija ne bi previše nadražila zubno meso.
  3. Grlobolja
   Ako je grlobolja tj. upala grla izazvana bakterijskom infekcijom, rakija s par kapi propolisa uspješno će dezinficirati grlo. Također će pomoći topli biljni čaj s par žlica rakije.
  4. Menstrualni bolovi
   Par gutljaja bilo koje slatke rakije po vlastitom ukusu može ublažiti grčeve i osjećaj mučnine u želucu koji često prati menstruaciju.
  5. Bol u leđima
   Malo rakije lagano umasirajte na bolna i ukočena leđa. Ponovite postupak nakon par sati. Za ovu namjenu posebno se preporučuje komovica ili tropica, rakije koja se radi iz ostatka grožđa nakon fermentacije, ali poslužit će vam i druge rakije.
  6. Ukočen vrat
   Baš kao i ukočena leđa, ukočenje vrata također možete sanirati rakijom na isti način.
  7. Bolovi kod reumatskih bolesti
   Među oboljelima od artritisa masaža rakijom često je sredstvo ublažavanja bolova u zglobovima.
  8. Otekline
   Rakija dokazano hladi kožu pa dobro djeluje na otekline. Rakiju možete umasirati na otečeno područje ili na njega staviti oblog. Imajte na umu da rakija već nakon nekoliko minuta može nadražiti kožu stoga obloge kratko držite na otečenom dijelu tijela.
  9. Loša cirkulacija
   Naše bake i djedovi često su nakon buđenja čašicom rakije pokretali usporenu jutarnju cirkulaciju.
  10. Urološki problemi
   Rakija s peršinom sjajan je saveznik u borbi protiv bakterijskih infekcija urinarnog trakta.
  11. Mučnina u vožnji
   Naravno, ovdje rakija pomaže samo punoljetnim suvozačima jer vozači ne smiju piti dok voze. Mnoge odrasle osobe i dalje muku muče s mučninom prilikom vožnje, a rakija će riješiti i ovu tegobu.
  12. Dezinfekcija rana
   Rakija može poslužiti kao sredstvo za dezinfekciju npr. kuhinjskih posjekotina ili bilo kakvih drugih rana za koje bismo inače koristili medicinski alkohol.

  Izvor: zadovoljna.hr