Putem Facebooka prevario više građana za 120.000 kuna

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske podnijeli su kaznenu prijavu protiv 23-godišnjeg državljanina Srbije zbog sumnje u počinjenje pet kaznenih djela „Računalna prijevara“ na području Vukovarsko-srijemske županije. U razdoblju od 15. rujna 2019. godine do 27. kolovoza 2020. godine, 23-godišnjak je u pet navrata prijevarom oštetio pet osoba u dobi od 33, 37, 38, 48 i 60 godina za novčani iznos od 120.000 kuna ukupno.

Policija je već prethodno alarmirala građane da ne nasjedaju na prijevare putem ove Facebook stranice. Naime, 23-godišnjak je na društvenoj mreži “Facebook” sačinio profil naziva “TOOLKITS SETS” (kasnije preimenovan u „Makita Sets“) na kojoj oglašava prodaju radnih alata. Komunikacija se odvija isključivao preko Facebook Messengera u kojoj počinitelj zahtijeva od osobe da mu pošalje svoje osobne podatke, podatke o kreditnim karticama i kontrolni broj kartice kako bi mogao naplatiti alat koji prijevarno prodaje. Nakon što osoba pošalje sve tražene podatke, počinitelj iskorištava osobne podatke i podatke s kartica tako da s kartica skida sav novac te na taj način oštećuje osobe za velike novčane iznose.

„Upozoravamo građane da ne nasjedaju na prijevare putem Facebook stranice „TOOLKITS SETS“ i „Makita Sets“, te da ne daju svoje osobne podatke i podatke o platnim karticama nepoznatim osobama i neovlaštenim trgovinama. Ukoliko ste bili žrtva prijevare putem navedene stranice molimo da podnesete prijavu u najbližu policijsku postaju ili upravu prema adresi vašeg prebivališta“, navode iz PU.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara, te savjete o tome kako se zaštititi možete pronaći na Europolovim savjetima za sigurniji internet i na članku Internet prijevare.

Jučer, 26. listopada na području ove Policijske uprave zabilježena su tri prekršaja držanja životinja bez nadzora iz Zakona o prerkšajima protiv javnog reda i mira:

  1. Oko 10 sati u ulici M. Gupca u Tovarniku pas, vlasništvo 60-godišnjakinje, progrizao je ogradu kojom je ograđeno dvorište obiteljske kuće, izašao iz dvorišta i napao je 64-godišnjaka, no nije ga ugrizao.
  2. Oko 12,30 sati u ulici Lj. Posavskog u Vinkovcima pas, vlasništvo 40-godišnjakinje, preskočio je ogradu dvorišta te ugrizao 65-godišnjaka za lijevu nogu.
  3. Oko 13,30 sati u Ulici braće Radić u Gradištu, pas vlasništvo 42-godišnjakinje, izašao je iz dvorišta kroz nedovoljno osigurana ulazna vrata te napao 20-godišnjaka koji je potom pozvao policiju.

Policija je vlasnicima pasa uručila obavezne prekršajne naloge zbog počinjenog prekršaja. Vlasnicima kućnih ljubimaca skrećemo pozornost na primjeren način držanja životinja (adekvatan prostor, mogućnost kretanja, veterinarski nadzor, označavanje i sl.), kao i na način kretanja prilikom šetnje, posebice na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi i djece (parkovi, izletišta, javna okupljanja i sl.), a sve s ciljem izbjegavanja neželjenih posljedica i ugrožavanja sigurnosti građana.

„Potrebno je da vlasnici kućnih ljubimaca (pasa) na adekvatan način osiguraju da pas ne može izaći iz dvorišta u kojem se slobodno kreće te prilikom njihove šetnje, radi ograničavanja slobodnog kretanja životinje i sprječavanja mogućeg nasrtaja na druge životinje ili ljude, posebice djecu, koriste povodac i brnjicu“, navode iz policije.    

U cilju reguliranja navedene problematike, odredbama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira (članak 30), Zakona o zaštiti životinja (članak 51) i Pravilnika o opasnim psima (članak 5), definiran je način držanja životinja, njihovog kretanja i postupak sa životinjama, nakon što one eventualno ugroze život ili zdravlje čovjeka svojim kretanjem ili postupkom.

  • Članak 30. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira predviđa novčanu kaznu za onog ”tko bez nadzora i neoprezno drži životinje koje mogu povrijediti ili ugroziti građane ili tko na javnom mjestu zlostavlja životinje ili na drugi način s njima loše postupa”. Za provođenje zakona nadležno je Ministarstvo unutarnjih poslova.
  • Članak 51. Zakona o zaštiti životinja propisuje ”zabranjeno je držanje i postupanje s kućnim ljubimcima te njihovo kretanje na način koji ugrožava zdravlje i sigurnost drugih životinja i ljudi, a posebice djece”. Za nepridržavanje zakonske odredbe predviđena je novčana kazna.
  • Članak 5. Pravilnika o opasnim psima predviđa da je ”izvođenje opasnog ili moguće opasnog psa na javne površine  dopušteno jednino s brnjicom i na povodcu, od strane punoljetne osobe i u skladu s komunalnim odredbama o uvjetima i načinu držanja pasa“. Nadzor nad provedbom Zakona o zaštiti životinja i Pravilnika o opasnim psima vrši Ministarstvo poljoprivrede.

Tijekom protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirane su tri prometne nesreće u kojima je nastupila samo materijalna šteta (Vinkovci, Vukovar, Nijemci).