PU: Putovanja u Srbiju i BIH nisu zabranjena ali se ne preporučuju radi rasta broja zaraženih

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Povodom pogoršanja epidemiološke situacije i rasta broja sučajeva od korona virusa PU se oglasila i oko prelaska državne granice.

„Smatramo potrebitim još jednom izvijestiti javnost da u pogledu prelaska državne granice Republike Hrvatske uredujući policijski službenici na graničnimprijelazima dosljedno primjenjuju odluku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske od 09. svibnja 2020. godine, kojoj je primjena produljena Odlukom o izmjeni te Odluke do 30. lipnja 2020. godine. Sadržaj Odluke je raspoloživ na stranicama Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske, a poglavito se odnosi na uvjete ulaska stranaca u Republiku Hrvatsku.

Napominjemo da su sve daljnje mjere, njihovo popuštanje ili uvođenje, ovisne o daljnjem razvoju epidemiološke situacije, kako u Republici Hrvatskoj tako i u okolnim državama.

Također nazivamo posebno značajnom porukom te želimo iskoristiti i ovu prigodu da i putem medija upozorimo sve potencijalne prijelaznike državne granice koji bi imali namjeru putovati u susjedne zemlje, točnije u Republiku Srbiju te Bosnu i Hercegovinu, kako ne zabranjujemo ali niti ne preporučujemo odlazak u te zemlje zbog novih izvješća u epidemiološkoj situaciji. 

Policijski službenici na graničnim prijelazima prema tim državama upozoravaju građane Republike Hrvatske i druge prijelaznike na takve okolnosti pri čemu im skreću pozornost da ako ipak napuštaju Republiku Hrvatsku u tom smjeru vode računa o primjeni epidemioloških preporuka i uputa i naročito da se pridržavaju tih uputa pri povratku u Republiku Hrvatsku te budu odgovorni, kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje drugih ljudi“.