Prijava za gospodarski kriminal, u Ceriću požar izazvan ljudskim faktorom

Foto: Ivan Matić

VINKOVCI, Povodom zaprimljene kaznene prijave direktora trgovačkog društva u Vinkovcima, policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske proveli su kriminalističko istraživanje nad 43-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Prijevara u gospodarskom poslovanju. Naime, 43-godišnjak je u srpnju 2022. godine, kao direktor i odgovorna osoba tvrtke sa sjedištem u Starim Jankovcima, znajući da je račun tvrtke u blokadi i da robu po dospijeću neće platiti, naručio i preuzeo građevinski materijal od tvrtke iz Vinkovaca, koju je time oštetio za 2.500 eura.

„Daljnjim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako nije propisno vodio poslovne knjige. Nadalje, osumnjičeni je, znajući da je zbog blokade računa izvjesno otvaranje stečajnog postupka, u nakani da umanji buduću stečajnu masu i tako onemogući namirenje postojećih obveza i budućih stečajnih vjerovnika, „prodao“ osobni automobil i gospodarsko vozilo tvrtke za iznos od 332 eura drugoj tvrtki sa sjedištem u Starim Jankovcima, u kojoj je također odgovorna osoba. Ujedno, u vrijeme kada su se stekli zakonski uvjeti zbog neprekidne blokade računa i nesposobnosti za plaćanje duže od 60 dana, nije podnio prijedlog za otvaranje stečajnog postupka, već je to naknadno učinila financijska agencija“, stoji u priopćenju policije.

Protiv 43-godišnjaka će nadležnom državnom odvjetništvu biti podnijeta kaznena prijava za kaznena djela Prijevara u gospodarskom poslovanju, Povreda obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga, Prouzročenje stečaja iz Kaznenog zakona te kazneno djelo Povreda dužnosti u slučaju gubitka, prezaduženosti ili nesposobnosti za plaćanje iz Zakona o trgovačkim društvima.

Policija je jučer, u 9,18 sati, zaprimila dojavu o požaru na izdvojenom dijelu trgovine u Ulici bana Jelačića u Ceriću. Dolaskom policijskih službenika na mjesto događaja utvrđeno je kako požar više nije aktivan, stoga vatrogasci nisu angažirani.

„Obavljenim očevidom utvrđeno je kako je požar izbio tijekom noći 29. lipnja na natkrivenoj terasi gdje djelatnice trgovine odlažu kartonsku ambalažu uslijed djelovanja ljudske radnje, odnosno da je požar izazvan otvorenim plamenom nepoznatog izvora. Osim kartonske ambalaže, požar je zahvatio i zid, vrata i prozor obiteljske kuće uz poslovni prostor trgovine“, izvijestila je policija.

Dodaju kako u požaru nitko nije ozlijeđen, a prema procjeni 55-godišnje vlasnice obiteljske kuće i poslovnog prostora trgovine, nastala je materijalna šteta u iznosu od 3.500 eura. O svemu utvrđenom policija će dostaviti posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je sedam prometnih nesreća, od čega pet prometnih nesreća s materijalnom štetom (Vinkovci-3, Retkovci, Petrovci) te dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama (Vukovar, Ilok).

Oko 15,45 sati u Kolodvorskoj ulici u Vukovaru, 29-godišnjakinja je lijevim kotačima osobnog automobila vukovarskih registracijskih oznaka prešla na prometnu traku za kretanje vozila iz suprotnog smjera te udarila u osobni automobil vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljala 39-godišnjakinja. U prometnoj nesreći teže je ozlijeđeno dijete u automobilu 39-godišnjakinje, dok su obje vozačice lakše ozlijeđene. Protiv 29-godišnjakinje slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu.

Kaznena prijava za isto kazneno djelo slijedi i 51-godišnjem vozaču teretnog automobila srpskih registracijskih oznaka, koji je jučer u 17,20 u raskrižju ulica Stjepana Radića i Koševi u Iloku, pri skretanju ulijevo oduzeo prednost prolaska osobnom automobilu vukovarskih registracijskih oznaka kojim je upravljao 61-godišnjak, zadržavajući smjer kretanja ravno, uslijed čega je prednjim dijelom teretnog automobila udario u prednji lijevi dio osobnog automobila. U prometnoj nesreći teže su ozlijeđeni vozač automobila i 58-godišnja suvozačica. Vozač teretnog vozila će danas biti predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske.