Pri samom kraju radovi na obnovi prostora budućeg Arhivskog sabirnog centra

Foto: Đuro Karalić

VINKOVCI, Nakon niza desetljeća za kojih je bio smješten u neprimjerenim i neuvjetnijim prostorima, vinkovački Arhivski sabirni centar konačno će ovih dana dobiti svoj stalni dom. Pri kraju su naime, radovi na obnovi prostora nekadašnje gruntovnice u dvorištu nekadašnje robne kuće Varteksa, a da sve teče po planu u četvrtak su se imali priliku uvjeriti i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić i državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak.

“Vrlo brzo ćemo ovaj prostor staviti u funkciju s željom da naši građani vrlo brzo mogu doći do potrebnih dokumenata koji će se nalaziti u našem Arhivu”, kazao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić rekavši kako je gradskim vlastima stalo da se sačuva sva arhivska rađa u Vinkovcima jer ona, kako je rekao, puno govori o samom gradu, tko smo i što smo.

Po rječima državnog tajnika Ivice Poljičaka, stavljanjem u funkciju novih prostora Arhivskog sabirnog centra konačno će vinkovačko arhivsko gradivo biti smješteno na kvalitetan način što je i interes same države. Poljičak je najavio projekt digitalizacije arhivske građe rekavši kako bi se u sklopu toga projekta digitaliziralo i arhivsko gradivo u vinkovačkom arhivu čime bi ono postalo dostupno ne samo građanima Vinkovaca, već i cijele Europe.

U vinkovačkom Arhivskom sabirnom centru čuva se oko 2.000 dužnih metara arhivske građe s područja grada Vinkovaca ali i područja Županje, a gradske vlasti posebice su zainteresirane da se domognu vrijednih dokumenata koji se čuvaju u Beču, a svjedoče o razdoblju Vojne krajine u Vinkovcima, rekao je pročelnik za kulturu Grada Vinkovaca Mario Banožić.

“Cijeli projekt košta oko 100.000 eura, a udjel grada je oko 70 posto dok je s 30 posto projekt finaciralo Ministarstvo kulture s time da imamo i dio koji se tiče digitalizacije arhivske građe što smo kandidarali prema Ministarstvu kulture i očekujemo da će to biti isfinancirano iduće godine”, kazao je Banožić.