Preventivni stomatološki pregledi za djecu vukovarskih vrtića

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Mališanima iz Dječjih vrtića Vukovar 1. i Vukovar 2. podijeljene su četkice i paste za zube. Radi se o Preventivnom programu u dentalnoj medicini kojega je inicirao Dom zdravlja Vukovar, a koji će se provoditi u dječjim vrtićima na području grada. Kako je rečeno Preventivni program trajat će 5 godina i u tom će razdoblju biti evidentirano zdravlje zubi i usne šupljine polaznika dječjih vrtića u dobi od 3 godine do polaska u školu. Ravnatelj Doma zdravlja Vukovar Ante Lohinski rekao je kako je projektom obuhvaćeno 724 djeteta kao i da je njegov cilj promicanje oralnog zdravlja, zdravstvene edukacije i zdravstvene zaštite koja se poduzima da se unaprijedi zdravlje djece, uz njihovo aktivno sudjelovanje.

„Najbolje je kad se krene od najmlađe dobi. Preventivni program provodit će se kroz nekoliko faza. Djeca se prvo moraju educirati o važnosti dentalne higijene i steći naviku pranja zubi, a naš stomatolog će im pregledati zube i intervenirati ako je potrebno. Zajedničkim djelovanjem moguće je u dječjim vrtićima ostvariti ciljeve programa zaštite oralnog zdravlja kojim će se stvoriti pravilni stavovi djece o zdravlju kroz rano usvajanje prevencije. Siguran sam da za pet godina naša djeca više neće imati toliko karijesa kao sada“, rekao je Lohinski.

U preventivni se program uključio i Grad Vukovar pa je tako Upravni odjel za društvene djelatnosti osigurao preko tvrtki Medical intrade d.o.o. i  Saponia d.d. četkice i paste za zube. I vukovarski poduzetnik Saša Salomon darovao je nekoliko igračaka pod nazivom brushies koje djecu uče kako pravilno prati zube.

„Na ovaj način želimo djecu učiti kako pravilno njegovati zube i usnu šupljinu.  Želimo kod naših najmlađih sugrađana razviti ovu svijest kako bi što manje morali posjećivati stomatologe, a njihovi zubi bili što zdraviji“, rekao je dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček.