Predstavljeno prvo vinkovačko craft pivo Valens

VINKOVCI, U vinkovačkom rockabilly baru “Hang Loose”, u subotu je predstavljeno prvo vinkovačko craft pivo Valens, proizvođača Ivana Vorgića, nazvano po jednom od dvojice rimskih careva, subraće, rođenima na prostoru današnjih Vinkovaca.

“Za ime Vales sam se odlučio jer je riječ o rimskom caru rođenom na području Vinkovaca i za kojega se zna da je bio pivopija”, kazao je Vorgić dodajući kako je malo poznato da je između dva svjetska rata u Vinkovcima bilo čak 14 malih pivara.

U pokretanje proizvodnje je uložio oko 40.000 eura. Slad nabavlja iz Nove Gradiške, a hmelj iz uvoza jer ga u Hrvatskoj nema. Mjesečni kapacitet proizvodnje je 2.400 litara piva koje ovaj mladi vinkovački poduzetnik za sada namjerava plasirati kroz kafiće u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku.

“Plan mi je da prvu godinu preživim i zatvorim je s pozitivnom nulom i da svakako nekoga zaposlim jer samom održavati proizvodnju vrlo mi je teško”, rekao je Ivan Vorgić.

O povjesti proizvodnje piva na području Vinkovaca govorio je kustos vinkovačkog Gradskog muzeja Hrvoje Vulić napomenuvši kako Rimljani, koji su bili poznati kao vinopije, pivo nisu osobito cijenili ali ga nisu uspjeli iskorjeniti iz istočnih krajeva te kako je sam car Valens bio poznat kao pivopija.

O hrvatskoj craft pivskoj sceni okupljenim ljubiteljima craft piva kazivao je Miroslav Šuvak iz craft pivovare Nova runda iz Zagreba.

ĐURO KARALIĆ