Predstavljen projekt Lily – ukazano na nasilje nad ženama

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, MUP RH i Tvornica Borovo premijerno su u krugu ove vukovarske tvornice predstavili preventivni projekt pod nazivom “Lily” usmjerenog na sprječavanje svih oblika nasilja prema ženama.

Tom prilikom je reper Marin Ivanović Stoka premijerno izveo pjesmu Lily, a u sklopu programa djelatnici Interventne policije izveli su pokaznu tematsku vježbu pod nazivom „Reagiraj“. Najatraktivniji dio programa bila je pokazna vježba u kojoj su zaposlenice Borova zajedno s interventnim policajcima demonstrirali tehnike obrane. Kako je rečeno one su te pokrete uvježbavale tri dana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je kako MUP sustavno radi na prevenciji protiv raznih oblika nasilja. Prema njegovim podacima MUP je prošle godine imao 10.000 prijavljenih prekršaja slučajeva nasilja u obitelji i nad ženama.

„Bilježimo i porast broja kaznenih prijava za te slučajeve. U prva četiri mjeseca imali smo podignuto 298 kaznenih prijava za te slučajevi dok smo u isto vrijeme prošle godine imali 187 prijava. Policija je dobila i dodatne upute da gdje ima elemenata i prekršajne i kaznene odgovornosti da se ide na kaznenu odgovornost kako bi to bila i svojevrsna poruka“, rekao je Božinović.