Predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U vukovarskoj gradskoj vijećnici danas je održana konferencija za novinare na kojoj je predstavljen program obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine. Program je započeo danas, a traje sve do 20. studenoga. I ove godine središnji dan obilježavanja Dana sjećanja je 18. studeni kada se održava Kolona sjećanja koja će i ove godine okupiti veliki broj građana iz Hrvatske i inozemstva.

Novost ovogodišnjeg programa, u odnosu na prethodnu godinu, je da se program kao i molitva večer uoči 18. studenog vraća u dvorište bolnice. Isto tako ovogodišnju Kolonu sjećanja, uz hrvatske branitelje te članove obitelji poginulih, nestalih, ubijenih, nasilno odvedenih i umrlih hrvatskih branitelja Vukovara, povesti će i oni koji su kao djeca pretrpjeli ratna razaranja Vukovara.  

„Još od 1997. godine uvriježen je stav da su objavom programa Dana sjećanja na žrtvu Vukovara u Vukovar pozvani svi koji mu žele iskazati pijetet za podnesenu žrtvu 1991. godine. U Vukovar su svi pozvani i dobrodošli, no ipak, kako bi do izražaja došla širina i uključivost, imam potrebu dodatno uputiti pozive određenima jer jedina stranka, a koja je ključan i bitan čimbenik Vlade RH – SDSS, kao i dio građana Vukovara, izbjegava Kolonu sjećanja i pravi se da se 1991. godina u Vukovaru nije dogodila, da naš grad nije sravnjen sa zemljom te da nije bio meta brutalne agresije. Ni ove godine ne dvojim da će Kolona sjećanja Vukovarom proći dostojanstveno te da će ona biti masovna. Smatram kako su oni koji u medijima potiču natpise da će u Vukovaru biti dvije kolone, na zadatku destrukcije Vukovara i Hrvatske te pronošenja vijesti da je takva problematika u Vukovaru redovita i uobičajena. Jasna je činjenica da svake godine desetci, a nekada i stotine tisuća ljudi dođe u Vukovar na 18. studeni te da sve prođe u najboljem mogućem redu te bez ijednog incidenta“, rekao je Penava.

Foto: Grad Vukovar

Ovom prilikom zahvalio je svima koji su ikad bili dio Kolone sjećanja, zapalili lampion u prozoru svoga doma gdje god on bio. Prema njegovim riječima svi su oni ostavili jedno zrno dostojanstvenosti i veličine Kolone sjećanja te da nam to svima treba biti na ponos i čast.

Govorio je i predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Grada Vukovara Tomislav Josić koji je ukazao na Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta.

„Ono za što smo se godinama zalagali je Zakon o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta. Čini se kako je to još jedan zakon koji predstavlja mrtvo slovo na papiru. Ako je on pisan kako bi zaštitio Vukovar u danima njegove najveće tuge i patnje, u tome nije naišao na uspjeh jer da je, ne bismo bili svjedoci situacije s Porfirijem te se u Vukovaru 17. i 18. studenog ne bi izvodili performansi poput odavanja počasti nevinim srpskim žrtvama 17. studenog bacanjem vijenca u Dunav. Vukovar 17. studenoga 1991. godine više nije mogao pružati svoj otpor. Apel je ovo Vladi Republike Hrvatske te njezinim koalicijskim partnerima da u Vukovar 17. studenog nije mjesto za performanse“,  rekao je Josić.