Predstavljen program 1. Festivala SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Od 3. do 6. svibnja Vukovar će biti domaćin 1. Festivala nematerijalne kulturne baštine, turističkih manifestacija, atrakcija i destinacija “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ“. U četiri dana festivala Vukovarcima, ali i gostima iz cijele Hrvatske i inozemstva, predstaviti će se ono najbolje što Hrvatska ima kada je riječ o nematerijalnoj kulturnoj baštini koja se nalazi na nacionalnoj i UNESCO-ovoj listi. Napravljen je i konačni program festivala gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe.

„Pozivam sve zainteresirane iz Hrvatske i šire da nam se od 3.- 6. svibnja pridruže na ovoj veličanstvenoj i dostojanstvenoj manifestaciji na jednome mjestu vide najbolje od hrvatske nematerijalne kulturne baštine. U vrlo kratkome vremenu, nakon akcije prikupljanja sredstava za rekonstrukciju Vukovarskog vodotornja – simbola hrvatskog zajedništva i povijesne Svečane Sinjske, alke Vukovar po treći puta okuplja u zajedništvu cijelu Hrvatsku,” rekao je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava na predstavljanju programa.

Autor i producent Festivala “SVI zaJEDNO HRVATSKO NAJ” Aleksandar Kovačević istakao je kako im je u planu da Festival postane tradicionalna manifestacija.

„U sklopu četiri dana, na različitim lokacijama u gradu Vukovaru, ovim ćemo festivalom omogućiti građanima Vukovara, domaćim i stranim turistima da na jednom mjestu dožive cijelu Hrvatsku. Odabrali smo grad Vukovar za mjesto održavanja ovog festivala jer upravo iz Vukovara, simbola hrvatskog zajedništva, želimo odaslati poruku zajedništva i zajedničkog bogatstva naše nematerijalne kulturne baštine”, rekao je Kovačević.

Dodao je i kako ovaj Festival nije isključivo etno karaktera nego i da postoje sadržaji za sve dobne skupine. Održat će se niz radionica i koncerata. Između ostaloga posjetitelji će moći vidjeti više od 30 manifestacija, poput „Kaj su jeli naši stari“ i Dalmatinski festival klapa iz Omiša. Tu su i manifestacije iz Slavonije poput Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni i Šokačkog sjela. U okviru festivala biti će održana i već tradicionalna manifestacija Kupujmo hrvatsko.

„Prvoga dana Grad Zadar poklonio je Vukovarcima povodom proslave dana Grada Vukovara koncert Klape Intrade i Tomislava Bralića. Imati ćemo i koncert Nene Belana i Fiumensa te Najbolje hrvatske tamburaše i Psihomodo pop. Bit će i dosta glazbenika koji će sudjelovati ne kao samostalni koncerti nego u sklopu programa poput Putokaza, Klape Stine, a tu je i hrvatski svjetski kongres, tako da ćemo imati priliku vidjeti i neke od KUD-ova iz iseljeništva. Ukupno će Festival okupiti više od 1.000 sudionika te više od 50 različitih prezentacija i programa“, rekao je Kovačević.

Program događanja festivala možete pogledati na linku: https://hrvatskonaj.wixsite.com/kalendar/program