Predstavljan zbornik „Franjevci u Vukovaru“

Foto: Franjevački samostan Vukovar

VUKOVAR, U Pastoralnom centru sv. Bone u Vukovaru sinoć je predstavljen zbornik radova „Franjevci u Vukovaru“ s proširenim naslovom „povijest, duhovnost i baština“.

Riječ je o ukoričenim radovima koji su priopćeni na nedavno održanome znanstveno-stručnom simpoziju „Franjevci u Vukovaru“, koji su zajednički organizirali Franjevački samostan Vukovar, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar – Područni centar Vukovar, Državni arhiv u Vukovaru i Gradski muzej Vukovar. Urednik zbornika je dr. sc. Dražen Živić, a pripremu i prijelom uradila je vukovarska tvrtka Beleriand, navodi se u priopćenju Franevačkog samostana u Vukovaru.

Zbornik su predstavili fra Ivica Jagodić, fra dr. sc. Mario Cifrak i dr. sc. Dražen Živić. U glazbenom dijelu programa sudjelovao je župski mješoviti zbor „Sv. Cecilija“.

Ideja o simpoziju nastala je u provedbi projekta „Integracija kulturne i povijesne baštine Franjevačkog samostana u turističku ponudu grada Vukovara“ kojim je Franjevački samostan u Vukovaru dobio novu dimenziju u bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini Vukovara.

S provedbom projekta, pored stambenog trakta redovnika i klauzure, otvorio se i prostor za muzej na dvije etaže, u koji su uvršteni riznica s vrijednim umjetničkim blagom, galerija slika starih majstora i knjižnica raritetnih knjiga, a posjetiteljima je omogućen pristup crkvi, kripti, zvoniku i klaustru, novoj knjižnici s čitaonicom te ostalim sadržajima poput vinoteke i suvenirnice, uključujući i vanjski prostor u kojemu se nalazi Dom sv. Franje, Pastoralni centar sv. Bone, perivoj s pogledom na Dunav, u kojemu je postavljena spomen-ploča s poimeničnim popisom vukovarskih žrtava u Domovinskom ratu, te u samostanskom vrtu Perivoj sv. Franje, navodi se u priopćenju.

U provedbi projekta franjevci su spoznali da je potrebno više otkrivati vlastitu povijest i kulturnu povijesnu baštinu. Iz toga razloga najprije je organiziran znanstveni kolokvij koji je bio uvod u simpozij koji se dogodio godinu dana kasnije, točnije 4. svibnja 2020.

Zbog pandemije uzrokovane virusom COVID-19 simpozij je održan virtualno putem ZOOM programa koji nam je omogućio kvalitetan vizualni i zvučni prijenos čime je ostvaren postavljen cilj što danas kao vidljivi rezultat pokazuje objavljeni zbornik radova u ruci.