Potpisani ugovori sa OPG-ima Balić i Asić

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, U zgradi Palače Srijem u Vukovaru potpisani su Ugovori s obiteljskim gospodarstvima na temelju Javnog poziva za dodjelu potpora poljoprivredi na području Vukovarsko-srijemske županije,  iz Programa potpora poljoprivredi za 2016.-2020. Potpora se dodjeljuje za mjeru Unapređenje poljoprivredne infrastrukture, odnosno  za priključak električne energije za dva poljoprivredna gospodarstva. Ugovore je potpisao župan Božo Galić s dva poljoprivredna proizvođača Marijanom Balićem i Dubravkom Asić.

OPG Marijan Balić iz Ilače, drugi je najveći proizvođač češnjaka u Republici Hrvatskoj. Ima 12,5 ha češnjaka. Povećanjem proizvodnje češnjaka javila se potreba za investiranjem u preradu češnjaka, no oprema  zahtjeva bolju dostupnost električne energije. Mladi poljoprivrednik je i ranije koristio EU potpore, a prije pet godina i županijsku potporu za sudjelovanje na međunarodnom skupu u Španjolskoj.

Poljoprivredni obrt Asić iz Bapske bavi se stočarskom  proizvodnjom i proizvodnjom ovčjega mlijeka, ima 150 vrhunskih mliječnih ovaca pasmine nakon uvezenih iz Francuske. Proizvodi i hranu za stoku na površini od 30-tak ha. Izgradio je novu farmu, za koju treba novi priključak električne energije što zahtjeva znatne financijske troškove.