Potpisan Sporazum o suradnji Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Državnog hidrometeorološkog zavoda

Foto: Vukovarsko - srijemska županija

ZAGREB, U sjedištu DHMZ-a u Zagrebu predsjednik Platforme HŽG Marijan Vundać i glavna ravnateljica Zavoda dr. Branka Ivančan-Picek potpisali su Sporazum o međusobnoj suradnji Platforme hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Kako je istaknuto na potpisivanju sporazuma, ovo je tek početak stručne suradnje Platforme i DHMZ-a na razmjeni informacija i statistike kako bi se unaprijedio sustav korištenje klimatoloških podataka i prognoza za sustav sigurnosti i civilne zaštite.

Osim predsjednika Marijana Vundaća, na sastanku povodom potpisivanja Sporazuma sudjelovali su predstavnici Platforme Marija Bedeniković (Krapinsko-zagorska županija), Tomislav Jarmić (Varaždinska županija), Ivan Kubiček (Vukovarsko-srijemska županija), Pave Medved (Vukovarsko-srijemska županija), Stjepan Miheličnik (Sisačko-moslavačka županija), Damir Gabrić (Splitsko-dalmatinska županija) i tajnik Platforme Goran Šarić (Grad Rijeka).

Uz glavnu ravnateljicu dr. Ivančan-Picek, ispred DHMZ-a sastanku su prisustvovale dr. Vlasta Tutiš, načelnica Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze i dr. Tanja Renko, voditeljica Službe za vremenske prognoze i upozorenja na opasne vremenske pojave.

Kako je naglašeno na potpisivanju u DHMZ-u na zagrebačkim Ravnicama, cilj suradnje je u razmjeni podataka, izradi rješenja i alata te međusobnoj potpori u aktivnostima, prije svega razmjena podataka u slučaju najave opasnih vremenskih prilika, zatim razmjena informacija nakon eventualnih velikih nesreća ili katastrofa uzrokovanih vremenskim neprilikama.

 Članice Platforme u svakome trenutku imati će na raspolaganju kvalitetne analitičke podatke od strane DHMZ-a, što uvelike može pomoći sustavu ranog upozoravanja i pripremi sustava civilne zaštite za djelovanje u izvanrednim događajima. Dogovoreno je da daljnju koordinaciju u suradnji provode Ivan Kubiček i Pave Medved ispred Platforme i dr. Tanja Renko ispred DHMZ-a.