Potpisan Sporazum o partnerstvu na projektu Centar za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas

Foto: Općina Lovas

LOVAS, Predstavnici Klastera proizvođača orašastih plodova Vukovarsko -srijemke županije i Klastera proizvođača voća i voćnih proizvoda Vukovarsko – srijemske županije potpisali su danas Sporazuma o partnerstvu na projektu Centar za održivi razvoj lokalne zajednice općine Lovas. Kako je rečeno cilj je povezivanje proizvođača i razvoj društvenog poduzetništva u lokalnoj zajednici.

“Centar za održivi razvoj lokalne zajednice Općine Lovas, kao inovativan projekt, vrijedan blizu 2 milijuna kuna, svojevrsni je akcelerator lokalnog i regionalnog društvenog, gospodarskog i kulturnog razvoja, kao i profesionalnog i osobnog razvoja lokalnog stanovništva. S ciljem demografske i gospodarske revitalizacije općine Lovas, kroz javno-privatno partnerstvo i međusektorsku suradnju lokalnih udruga, partneri pokreću društveni centar za održivi razvoj lokalne zajednice kao glavni instrument za jačanje lokalnih kapaciteta za provedbu programa unaprjeđenja kvalitete života stanovništva”, navode iz Općine Lovas.

Dodaju i kako je nositelj projekta Udruga za rehabilitaciju i edukaciju “VISOKI JABLANI” iz Rovinja, a projekt provodi u partnerstvu s  Općinom Lovas, Kulturno – umjetničkim društvom „Ivan Goran Kovačić“, Športsko ribolovnom udrugom Lovas, Udrugom vinogradara i vinara „Srijem“ iz Lovasa te istarskim partnerima udrugom INFORMO – udruga za poticanje zapošljavanja, stručnog usavršavanja i obrazovanja i Udrugom ISTARSKO – Ekomuzej iz Vodnjana.

Projekt potiče razvoj sudioničke demokracije, društvene i političke participacije na lokalnoj razini, te građanskih kompetencija stanovnika; uključuje značajan broj volontera (30-tak) te jača vidljivost udruga u društveno-ekonomskom razvoju lokalne zajednice. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda putem Operativnog programa „Učinkoviti ljudski potencijali“ 2014. – 2020., u okviru instrumenta „Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice“. Projekt sufinancira i Ured Vlade Republike Hrvatske za udruge.

Vrijednost projekta iznosi gotovo 2 milijuna kuna od čega je Europska unija sufinancirala 85% ukupnih prihvatljivih troškova, u iznosu od gotovo 1,7 milijuna kuna dok je udio nacionalnog sufinanciranja od 15%, u iznosu od gotovo 300.000 kuna osiguran iz Državnog proračuna Republike Hrvatske. Provedba projekta je započela 5. studenoga 2020. godine i trajat će do 4. svibnja 2023. godine.