Posljednji pozdrav Danijelu Rehaku

Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Uz okupljene članove obitelji, prijatelje, suborce i sugrađane danas je na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata sahranjen Danijel Rehak (1949.-2022.). Zbog zasluga u Domovinskom ratu Rehak je imao čin pukovnika, a poslije Domovinskog rata bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora (HDSKL) i centra za istraživanje ratnih zločina. Bio je aktivan u zajednici pa je bio i predsjednik HNK Radnički.

Govorom se od Rehaka oprostio njegov višegodišnji prijatelj i suborac Ivan Lukić koji je rekao kako je on uvijek govorio da istina o Domovinskom ratu i svemu što se događalo mora biti zapisana pisanom riječi ili dokumentirana nekim filmom jer u suprotnom je neće biti kada preživjelih branitelja više ne bude među nama.

„Upravo radi toga je on bio inicijator pisanja knjiga, snimanja dokumentarnih filmova i slično. Bio je inicijator izgradnje Spomen doma Ovčara. Prošle godine je na tvrđavi u Kninu, na Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja Rehak, držao govor u ime svih branitelja. Nije se bojao nikoga, nikome nije  povlađivao nikome, bio je kritičan ali i uvijek spreman za suradnju”, rekao je Lukić u svome govoru.

Podsjetio je i da je Rehak prije rata radio kao profesor tjelesnog odgoja kao i da je u ratu obnašao dužnost sekretara Sekretarijata za narodnu obranu kao i da je poslije sloma obrane grada devet mjeseci proveo u srbijanskim logorima.

Govorio je i zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković – Mladi jastreb koji je istakao kako je rehak bio jedan od stupova obrane Grada Vukovara.

“Niti njega ne krase silna odličja niti generalske epolete jer to nije namijenjeno braniteljima Vukovara. Ali zato branitelji Vukovara su ti koji razbijaju teoriju o Hrvatskoj kao slučajnoj državi. Rehak je se borio za istinu, verifikaciju koncentracijskih logora i patnju branitelja i civila koji su odvedeni u mučeni. S odlaskom Danijela Rehaka mi nećemo stati na svemu tome, to je obveza svih nas”, kazao je Borković.

Među okupljenima na sahrani Danijela Rehaka bio je i ministar branitelja u Vladi RH Tomo Medved.

Na komemoraciji, koja je održana u Memorijalnom centru Domovinskog rata, župan Vukovarsko – srijemske županije Damir Dekanić obećao je kako će svi Rehakovi projekti – Aleja hrastova za poginule branitelje Borova Naselja kao i Spomenik Ovčara – biti završeni.