Pomaci postoje, ali još uvijek nije postignuta puna ravnopravnost muškaraca i žena

spol, međunarodni, dan, žena, povjerenstvo
Foto: Ured za ravnopravnost spolova

VUKOVAR, Povodom Međunarodnoga dana žena 8. ožujka iz Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije izvjestili su kako unatoč brojnim pomacima posljednjih desetak godina, u Hrvatskoj još uvijek nije postignuta puna ravnopravnost muškaraca i žena.

Europski parlament ove godine povodom Međunarodnog dana žena stavlja naglasak na žene u politici, želeći time ukazati na ogroman doprinos koji žene daju u politici na europskoj i nacionalnoj razini te u tom smislu želi povećati prisutnost žena na visokim menadžerskim funkcijama. Posebice iz Europskoga parlamenta pozivaju žene na glasanje i kandidaturu na sljedećim europskim izborima, podsjećaju iz povjerenstva čiji se članovi, kako se navodi, pridružuju tim nastojanjima i naglašavaju potrebu veće političke participacije žena.

“Ujedno, ove godine posebno se ukazuje na težak položaj žena na tržištu rada na kojemu žene nailaze na brojne prepreke i diskriminaciju temeljem dobi i majčinstva, a pogotovo na poraznu činjenica da žene i muškarci za isti posao nisu jednako plaćeni, odnosno da je ženski rad poslovično podcijenjen. Sve su češća izvješća o zlostavljanju i izrabljivanju žena na radnim mjestima i kršenju radničkih prava. S druge pak strane, u ukupnom broju nezaposlenih u Hrvatskoj, žene čine 58 posto. Da bi se to stanje promijenilo, potreban je ogroman napor i rad svih segmenata našeg društva, jer bez istinske ravnopravnosti spolova nema niti istinske demokracije”, poručuju iz županijskog Povjerenstva za ravnopravnost spolova čestitajući svim ženama Vukovarsko-srijemske županije Međunarodni dan žena.