Poluzavršnica srednjoškolskog natjecanja ponos Hrvatske održana u Tehničkoj školi Nikole Tesle

Ponos Hrvatske
Foto: Ivan Matić

VUKOVAR, Jedna od šest ovogodišnjih poluzavršnica natjecanja Ponos Hrvatske, u okviru kojega sudjeluju učenici srednjih škola, održana je u Tehničkoj školi Nikole tesle u Vukovaru. Ove godine pravo za sudjelovanje u poluzavršnici ovoga prestižnog natjecanja izborili su učenici iz Gimnazije Požega, Ekonomske i trgovačke škole Ivana Domca Vinkovci, Gimnazije Vukovar i Tehničke škole Nikola Tesla Vukovar. Tročlane ekipe svake škole su se natjecale u znanju, a potom i u pet različitih sportskih disciplina. U okviru testa znanja oni su putem interneta odgovarali na 40 pitanja o Hrvatskoj i njenim znamenitostima.  

Voditelj projekta Ponos domovine Žarko Delač kazao je kako se radi o jednom od najsloženijih projekata i natjecanja koje se provodi u srednjim školama. Pojasnio je kako srednjoškolci odgovaraju na pitanja o Hrvatskoj iz oblasti povijesti, geografije, sporta, kulture, umjetnosti i Domovinskog rata. Iz svakog od šest gradova gdje su održane poluzavršna natjecanja po dvije ekipe stječu pravo na sudjelovanje na završnom natjecanju koje se pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića i uz visoko pokroviteljstvo predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar – Kitarović održava u Zagrebu od 4. do 6. Travnja. Tada će svečano biti proglašena i najbolja ekipa- Ponos domovine.

„Najbolji učenici nakon dva selekcijska kruga imaju pravo formirati svoju tročlanu ekipu. Time ih potičemo da si međusobno pomažu. Raduje nas što je zanimanje za ovo natjecanje iz godine u godinu sve veće pri čemu i učenici bilježe sve bolje i kvalitetnije rezultate. Imali smo i slučajeva gdje je uspješnost riješenih testova bila 100 posto“, rekao je voditelj projekta Ponos domovine Žarko Delač.

A, pitanja koja rješavaju srednjoškolci su zaista više nego za većinu građana zahtjevna. Na nekim od ranijih testova neka od pitanja bila su: Koliko je dugačka kopnena obala Hrvatske? Koji je otok u Hrvatskoj vulkanskog porijekla? Koji sportaš je osvojio najviše medalja za Hrvatsku?

„Za ovakva natjecanja učenici se pripremaju i dodatno uče te tako proširuju svoja znanja o Hrvatskoj. Istražuju na internetu, vade podatke iz enciklopedija, prave skripte… Iz godine u godine vrlo često se i sami začudimo koliko truda i vremena ulažu kako bi se što bolje spremili za ovo natjecanje“, rekao je Delač.